Dato:            14. juni 2007

Kontor:         Kommunal sundhed

J.nr.:             2007-1462-93

Sagsbeh.:   shh

Fil-navn:       spørgsmål/spm 488 skimmelsvamp

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 488 (Alm. del), som Sundhedsudvalget har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 30. april 2007

 

Spørgsmål 488:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 5. marts 2007 fra Bygge- og Miljøteknik vedrørende forebyggelse af skimmelsvamp, jf. alm. Del – bilag 378."

 

Svar:

Jeg har til brug for besvarelsen indhentet nedenstående udtalelse fra Sundhedsstyrelsen, som jeg kan henholde mig til:

 

”Vedr. ideoplæg til nyt system til afhjælpning af syge bygninger med skimmelsvampe og syge mennesker:

 

Sundhedsstyrelsen vil indledningsvis anføre, at renovering af bygninger med fugt og skimmelsvamp ikke skal afhænge af, om der kan sandsynliggøres en sammenhæng mellem skimmelsvamp og symptomer/ sygdom hos brugere af bygningen. Som udgangspunkt er det ikke sundhedsmæssigt acceptabelt, at der er synlig eller skjult skimmelsvampevækst i boliger. Der bør heller ikke være fugt pga. bygningsskader eller vandindtrængning af anden årsag.

 

Sundhedsstyrelsen anser det derfor for nyttigt, at få en bygningsundersøgelse tidligt i et forløb, hvor der er mistanke om problemer med en bygning, og helst inden brugere af bygningen evt. har fået symptomer ved at opholde sig der. Dette kræver information fra bygningsmyndigheder generelt til borgerne om, hvad de skal være opmærksomme på i bygninger, og hvordan de kan få professionel hjælp til at vurdere, om der skal gøres noget.

 

Barrierer for at gøre noget i tide ved en fugt/skimmel angreben bygning kan i nogle tilfælde være, at mange borgere ikke ved, hvem de kan få til at vurdere bygningen på en professionel og økonomisk overkommelig måde, og at mange ikke selv er opmærksomme på, at indeklimaproblemer evt. kan være medvirkende til nogle symptomer.

 

Hvis brugerne af en bygning har fået symptomer af at opholde sig der, og søger læge, er det, som forslagsstilleren påpeger, vigtigt at den praktiserende læge tidligt i forløbet tænker på bygningsmæssige årsager og dermed indeklimaproblemer som en mulig årsag, uanset om de pågældende selv har mistanke til indeklimaproblemer som (medvirkende) årsag. I SSTs pjece til de praktiserende læger (”Helbredsproblemer ved fugt og skimmelsvampe i bygninger – om udredning og diagnostik hos alment praktiserende læger”) har vi forsøgt at give lægerne et værktøj til dette. Den seneste udgave fra 2006 er sendt ud til alle praktiserende læger. I pjecen er der allerede listet en række spørgsmål om udsættelse for fugt og skimmelsvampe, som lægen kan stille patienten. Den foreslåede ”recept til bygningsundersøgelse” kunne i den forbindelse være et supplerende redskab. Det er dog igen vigtigt at understrege, at man ikke må lade en undersøgelse af bygningen alene afhænge af, om patientens symptomer klart kan relateres til problemer med bygningen, da det kan være meget vanskeligt at finde klare årsagssammenhænge.

 

Sundhedsstyrelsen har kendskab til, at Socialministeriet og Erhvervs- og Byggestyrelsen i øjeblikket arbejder på en vejledning til kommunerne om sager om fugt og skimmelsvampe i bygninger. I forbindelse hermed udarbejder Sundhedsstyrelsen en orientering til kommunerne om, hvornår det er relevant at involvere embedslæger i sådanne sager. Orienteringen vil blive lagt på SSTs hjemmeside.

 

Sundhedsstyrelsen finder også set i dette lys det pågældende ideoplæg interessant og vurderer, at en pilot-undersøgelse af et system i stil med det foreslåede kunne være nyttig. I givet fald bør en tværfaglig ekspertgruppe være med til at udvikle/tilpasse spørgeskema og receptindhold, og der bør foretages en objektiv evaluering af forsøget.

 

Sundhedsstyrelsen skal ikke tage stilling til, hvordan en finansiering af en ”recept til bygningsundersøgelse” skal foregå, men nogle udgiftstunge helbredsproblemer må antages at kunne forebygges ved tidlig indgriben over for problematiske indeklimaforhold, ligesom udgifter til store bygningsrenoveringer og genhusninger vil kunne undgås, hvis der gribes tidligt ind.”