Folketinget – Sundhedsudvalget

MINISTEREN

 

 

 

Dato: 22. maj 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

J.nr.: 4900


 

Folketingets Sundhedsudvalg har i skrivelse af 30. april 2007 (Ad SUU alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 487:

”Vil ministeren oplyse, om det kan have sin rigtighed, at producenterne af margarinen Becel lovligt kan markedsføre deres produkt som kolesterolsænkende, når udbyderne af kosttilskud og vitaminpiller ikke må fortælle, hvad deres produkter er gode for i markedsføringen af deres produkter?”

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som har oplyst følgende, som jeg kan henholde mig til:

 

”Ifølge de generelle mærkningsregler i Danmark og EU er det forbudt ved mærkning af og ved reklamer for fødevarer, herunder for kosttilskud at benytte angivelser om, at en given fødevare kan forebygge, lindre eller have gavnlig virkning på sygdomme eller sygdomssymptomer eller benytte angivelser, der er egnet til at vække eller udnytte angstfølelser hos forbrugerne.

 

I januar 2007 trådte ny EU-forordning om brugen af ernærings- og sundhedsanprisninger af fødevarer i kraft.[1] Forordningen finder anvendelse fra 1. juli 2007, og vil med tiden medføre, at det bliver muligt at anvende flere sundhedsanprisninger end tilfældet er i Danmark i dag, herunder på kosttilskud. Sundhedsanprisninger som indeholder angivelser om, at fødevare kan forebygge sygdomme vil fortsat være forbudt, mens det fx vil være tilladt at anvende anprisninger, som angiver, at indtagelse af en fødevare kan medføre en reduceret risiko for sygdom. Disse sundhedsanprisninger skal forinden de kan anvendes godkendes på baggrund af videnskabelig dokumentation, og må i øvrigt kun anvendes, hvis de anpriste fødevarer lever op til fastsatte mindstekrav om fødevarens samlede ernæringsmæssige profil. 

 

Det særlige ved margarinen Becel er, at den er karakteriseret som en ny fødevare (novel food), fordi der til margarinen er tilsat nogle stoffer, der kaldes plantesteroler. Dette produkt er derfor supplerende underlagt nogle særlige regler, herunder mærkningskrav, som blandt andet skal sikre, at forbrugerne får kendskab til den specielle målgruppe, som produktet er beregnet til, samt hvor store mængder forbrugeren højst bør indtage pr. dag af produktet.

 

Kravene til mærkning af produkter som Becel margarinen med tilsatte plantesteroler fremgår af en EU-forordning[2]. I denne forordning er der blandt andet et krav om, at denne type produkter skal mærkes med en erklæring om, at produktet udelukkende er beregnet til personer, der ønsker at sænke kolesterolindholdet i blodet. Denne oplysning skal tjene som en advarselsmærkning (sikkerhedsforanstaltning) for, at produktet når den rette målgruppe. Mærkningen må ikke formuleres på en sådan måde, at den får karakter af en ulovlig sundhedsanprisning, og oplysningerne må ikke vildlede forbrugerne, idet de generelle mærknings- og anprisningsregler skal overholdes.

 

Fødevaremyndighederne er opmærksomme på markedsføringen af Becel margarinen og traf i 2003 afgørelse i en sag om markedsføring af dette produkt.”

 

Fødevarestyrelsen har endvidere oplyst, at der i øjeblikket er endnu en sag om markedsføringen af margarinen Becel under behandling i en af fødevareregionerne. Fødevarestyrelsen kan, som 2. instans i forhold til sagen, der behandles i fødevareregionen, ikke kommentere den konkrete sag, og jeg kan som minister derfor heller ikke udtale mig konkret om lovligheden af producenternes markedsføring af dette produkt.   

 

 

 

Carina Christensen

                                                                                                                     /Lars Korsholm

 

 

 

 

 



[1] Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1924/2006 af 20. december 2006 om ernærings- og sundhedsanprisninger af fødevarer.

[2] Kommissionens forordning (EF) nr. 608 af 31. marts 2004 om mærkning af fødevarer og fødevareingredienser tilsat phytosteroler, phytosterolestere, phytostanoler og/eller phytostanolestere.