Dato:            17. april 2007

Kontor:         Regional sundhed

J.nr.:             2006-1134-52

Sagsbeh.:   JA

Fil-navn:       SUU-A-439-2007-svar

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 439 (alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 10. april 2007

 

Spørgsmål 439:

"Ministeren bedes redegøre for de opstramninger, der skete dels i oktober 2005, hvorefter kun handicappede der ikke kan klare sig selv i døgnets 24 timer uden hjælp kan få gratis fysioterapi, dels den opstramning der skete i maj 2006 vedrørende opstramningen for sclerosepatienter."

 

Svar:

”Som det er fremgået af mine tidligere besvarelser, så var der ikke med udstedelsen af Sundhedsstyrelsens reviderede retningslinier af 1. oktober 2005 om fysisk handicappede personers adgang til vederlagsfri fysioterapi tale om opstramninger.

 

Der var derimod, som det fremgår af mine svar på spørgsmål herom, bl.a. på spørgsmål nr. 14 (alm. del) af 22. november 2006 stillet af Sundhedsudvalget, tale om en synliggørelse af den fortolkning af begrebet svært fysisk handicap, som gennem mange år har været anvendt centralt.

 

Således oplyses det i svaret: ”Det nye, der trådte i kraft pr. 1. oktober 2005 er, at den praksis, som gennem mange år har været anvendt ved fortolkning af svært fysisk handicap, er blevet synliggjort med følgende formulering i retningslinierne gældende pr. 1. oktober 2005: ”Udgangspunktet for Sundhedsstyrelsens vurdering af, om en patient har et svært fysisk handicap er følgende negative afgrænsning: En patient, som kan klare sig selv indendørs i døgnets 24 timer uden hjælp eller hjælpemidler til den daglige personlige livsførelse, har ikke et svært fysisk handikap”.

 

For så vidt angår spørgsmålets anden del vedrørende sclerosepatienter, kan jeg ligeledes henvise til mit svar på spørgsmål nr. 14, som jeg har omtalt ovenfor. Heri gør jeg rede for Sundhedsstyrelsens overvejelser og baggrunden for, at Sundhedsstyrelsen efter en faglig vurdering har fundet, at sclerosepatienter i adgangen til vederlagsfri fysioterapi skal ligestilles med andre patienter med en diagnose, der berettiger til vederlagsfri fysioterapi.”