J.nr. MST-600-00023

 

 

  

Den 27. april 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 438 stillet af Folketingets Sundhedsudvalg.

 

Spørgsmål nr. 438

Ministeren bedes kommentere vedlagte artikler i Ingeniøren den 23. marts 2007 "Resistente bakterier i vaskemaskiner" og "Glansen er ved at gå af nanosølvet" herunder udbedes ministerens vurdering af problemets omfang, og hvilke initiativer ministeren eventuelt agter at tage i sagen. I forlængelse heraf bedes oplyst om ministeren vil tage sagen op i EU.

 

Svar

Jeg er opmærksom på, at indenrigs- og sundhedsministeren har modtaget et enslydende spørgsmål fra udvalget. Den faglige ekspertise og ansvaret for antibiotikaresistensproblematikken henhører under Indenrigs- og Sundhedsministeriet, hvorfor jeg henviser til indenrigs- og sundhedsministerens svar for så vidt angår denne del af spørgsmålet.

 

Jeg har noteret mig, at viden om biocidmidlers bidrag til udvikling af antibiotikaresistens tilsyneladende er ret begrænset, men at problemstillingen omkring en mulig forbindelse mellem sølv og antibiotikaresistens allerede er rejst i EU. I EU overvejes blandt andet, om denne problematik bør behandles i forbindelse med biociddirektivet eller i anden regi.

 

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har desuden oplyst Miljøstyrelsen om, at Statens Serum Institut undersøger muligheden for at iværksætte en undersøgelse af forekomsten af sølvresistens i udvalgte sygdomsfremkaldende bakterier for at danne sig et overblik over problemet.

 

Jeg kan i øvrigt oplyse, at helt generelt vil biociddirektivet medføre, at desinfektionsmidler om få år vil blive underlagt en strengere regulering end i dag med indførelsen af en generel godkendelsespligt i Danmark og EU på linje med de regler, der gælder for en række øvrige bekæmpelsesmidler.