Dato:            26. januar 2007

Kontor:         Regional sundhed

J.nr.:             2006-1133-148

Sagsbeh.:   SEH

Fil-navn:       Dokument 3

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 43 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 30. oktober 2006

 

Spørgsmål 43:

"Med henvisning til ministerens besvarelse af 24. oktober 2006 af alm. del - spørgsmål 576 (folketingsåret 2005-06), bedes ministeren orientere udvalget om resultatet af de igangværende forhandlinger om en overenskomst for tandplejere, når forhandlingerne er slut."

 

Svar:

Sygesikringens Forhandlingsudvalg (SFU) indgik den 13. december 2006 en aftale med Dansk Tandplejerforening om en overenskomst for selvstændigt praktiserende tandplejere.

 

Baggrunden for aftaleindgåelsen er, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet

ved skrivelse af 7. april 2006 anmodede Sygesikringens Forhandlingsudvalg om at optage forhandlinger med tandplejernes faglige organisation med henblik på indgåelse af overenskomst således, at der ville kunne ydes tilskud til patienters tandbehandling hos tandplejere, der driver selvstændig virksomhed.

 

Den indgåede aftale er baseret på de samme formålsformuleringer, som er fastsat i tandlægeoverenskomsten. Tandplejeraftalen omfatter de ydelser, der efter overenskomsten om tandlægehjælp kan udføres af tandplejere i henhold til Indenrigs- og Sundhedsministeriets bekendtgørelse om afgrænsning af tandplejeres virksomhedsområde.

 

Der er således aftalt følgende ydelser: Regelmæssig diagnostisk undersøgelse, individuel forebyggende behandling, kontrol efter diagnostik/forebyggelse, kontrol efter almindelig eller udvidet parodontalbehandling, tandrensning, parodontalydelser (almindelig og udvidet parodontalbehandling, udvidet tandrensning, tandrodsrensning) og røntgenoptagelse/bitewing.

 

Der er endvidere aftalt nogle nye ydelser: ”Henvisning til undersøgelse hos en tandlæge”, som anvendes, hvor en tandplejer ved en konsultation konstaterer, at tandplejeren som følge af afgrænsning af tandplejers virksomhedsområde ikke må udføre undersøgelse og behandling af patienten, men alene foretage henvisning til tandlæge. Ydelsen ”Undersøgelse af patient henvist fra tandlæge” kan anvendes overfor patienter, der af en tandlæge er blevet henvist til tandplejer med et konkret behandlingsbehov.

 

Ydelsen ”Udvidet forebyggende behandling (UFB)”, vil normalt blive anvendt efter henvisning fra en tandlæge. Ydelsen retter sig mod personer, der har et særligt behov for forbyggende instruktion og behandling, som følge af bl.a. omfattende kariesangreb eller risiko herfor.

 

Der er indenfor en aftalt maksimalpris for hver enkelt ydelse aftalt fri prisdannelse for de ydelser, der er omfattet af overenskomsten. Denne maksimalpris svarer til prisen på en tilsvarende ydelse leveret efter overenskomsten for tandlæger.

 

Det er desuden aftalt, at den enkelte tandplejer på sundhed.dk skal offentliggøre priserne på alle ydelser, der er omfattet af overenskomsten. Herudover skal en række oplysninger om klinikforhold være tilgængelige på sundhed.dk.

 

For så vidt angår økonomien i aftalen skønner parterne, at der vil være en vis samlet medudgift for det offentlige ved indførelsen af ydelsen ”Udvidet forebyggende ydelse”. Parterne forventer imidlertid, at den udvidede forebyggende behandling vil medføre, at det offentliges udgifter til kariesbehandling på sigt vil modsvares af et fald.

 

Indenrigs- og sundhedsministerens godkendelsesbeføjelse for overenskomster i praksissektoren efter sygesikringslovens § 26, stk. 2, bortfaldt med virkning fra 1. januar 2007, hvor sygesikringsloven blev ophævet og erstattet af sundhedsloven, som henlægger beføjelse til indgåelse af overenskomster for praksissektoren til Regionernes Lønnings- og Takstnævn, jf. sundhedslovens § 227, stk.1. En forhandlingsaftale på tandplejerområet skal således indgås af og godkendes af Regionernes Lønnings- og Takstnævn.

 

Det er aftalt, at overenskomsten skal være gældende fra. 1. juni 2007.