Dato:            24. april 2007

Kontor:         Kræftenheden

J.nr.:             2007-12100-289

Sagsbeh.:   MAR

Fil-navn:       Dokument 19

 


Endelig besvarelse af spørgsmål nr. 428 (Alm. del), som Sundhedsudvalget har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 30. marts 2007

 

Spørgsmål 428:

"Ministeren bedes oplyse, om indretning af nye lokaler ved Rigshospitalet til kræftbehandlingen indrettes så strålekanoner og andet apparatur kan udnyttes 100 pct., eller om de arbejdsmiljømæssige forhold vil være af en sådan karakter, at der vil ske en lav udnyttelse af strålekanoner og andet apparatur?"

 

 

Svar:

Jeg har bedt Region Hovedstaden om bidrag til besvarelse af spørgsmålet. Regionen Hovedstaden har bidraget med følgende besvarelse:

 

 

”Rigshospitalets eksisterende Radioterapiklinik blev åbnet i 1989/90. Klinikken er placeret i den såkaldte Finsenbygning, som er en underjordisk bygning i 2 kælderetager. Den øverste kælder indeholder kontorer, møderum, personaleopholdsrum, ambulatorier og behandlingsrum placeret omkring 2 lysgårde som giver dagslysadgang. I den nederste kælder er der via ovenlys dagslysadgang i patientopholdsområder mv. Herudover er der rum til acceleratorer, scannere m.v. samt betjeningsrum til disse, som er uden dagslys.

 

I 2005 blev det besluttet at udvide den eksisterende Finsenbygning med yderligere ca. 4.000 m2 i samme 2 kælderetager. En udvidelse på denne måde i forlængelse af den eksisterende bygning er hensigtsmæssigt af hensyn til klinikkens logistik og arbejdstilrettelæggelse, og dermed for at sikre en effektiv og rationel drift af virksomheden.

 

Udvidelsen i den øverste kælderetage indeholder store personalerum, kontorer og undervisningsrum, alle med direkte tilgang af dagslys, og mulighed for adgang til frisk luft i en af de 2 lysgårde.

 

Udvidelsen i den nederste kælder indeholder behandlingsrum til acceleratorer inkl. betjeningsrum, rum til MR og PET/CT scannere, samt nødvendige birum. I den nederste kælder er der tilgang til dagslys i det gennemgående gangstrøg via et stort ovenlys. Derudover er der etableret separate ovenlys til betjeningsrum for MR- og PET/CT scannere.

 

Det kan nævnes, at Sundhedsstyrelsen senest i et notat af 28. november 2006 har sammenlignet aktiviteten på landets seks strålecentre. Sammenligningen viste, at Rigshospitalets Radioterapiklinik i 1. halvår 2006 havde en aktivitet pr. accelerator, der lå 11 pct. over landsgennemsnittet. Som nævnt svarer udvidelsen indretningsmæssigt til den eksisterende klinik, og der vil derfor ikke være bygningsmæssige hindringer for at opnå en tilsvarende udnyttelse af apparaturet i de nye lokaler.

 

Endelig kan det nævnes, at Arbejdstilsynet den 22. marts 2007 aflagde et tilsynsbesøg i Radioterapiklinikken med det formål at besigtige og drøfte lysforholdene og personalets pauseforhold i den eksisterende og kommende bygning. På mødet blev det bl.a. drøftet hvordan en hensigtsmæssig organisering af arbejdet med mulighed for regelmæssige pauser i rum med dagslysadgang kan kompensere for det visse steder manglende dagslys. Også dette vil i den nye bygning svare til forholdene i dag, og vil derfor heller ikke i sig selv påvirke kapacitets-udnyttelsen. Efter besøget afleverede Arbejdstilsynet en besøgsrapport hvori det konkluderes, at der ikke var konstateret forhold, der giver anledning til at foretage sig yderligere.

 

Efter Arbejdstilsynets besøg har byggesagen været omtalt i pressen, hvilket har givet Rigshospitalet anledning til at indkalde Københavns Kommune og Arbejdstilsynet til et møde med henblik på at få bekræftet, at det hidtidige planlægningsgrundlag fortsat er gældende.”

 

 

Jeg kan henholde mig til Region Hovedstadens besvarlse.