Dato:            3. oktober 2007

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2007-12165-267

Sagsbeh.:   mrni

Fil-navn:       SUU S nr. 422 - Alfa-1 (E)

 


Endelig besvarelse af spørgsmål nr. 422 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 28. marts 2007

 

Spørgsmål nr. 422:

"Hvor mange europæiske lande og andre lande sammenlignelige med Danmark anvender allerede i dag prolastin i behandlingen af alfa-1 patienter?”

 

Svar:

 

Som tidligere oplyst i min foreløbige besvarelse af 9. maj 2007, har Lægemiddelstyrelsen forespurgt de EU-lande, der har deltaget i den gensidige godkendelsesprocedure for Prolastina, der indeholder det aktive stof alfa-1-antitrypsin, hvilken status lægemidlet på nuværende tidspunkt har i de pågældende lande. De involverede lande er 13 lande ud over Danmark. Lægemiddelstyrelsen havde på daværende tidspunkt modtaget besvarelser fra Finland og Norge, som begge oplyste, at lægemidlet endnu ikke var markedsført i deres respektive lande.

 

Lægemiddelstyrelsen har nu oplyst, at styrelsen har modtaget svar fra Sverige, hvoraf det fremgår, at Prolastina endnu ikke markedsføres i Sverige.

 

Ingen andre lande end Finland, Norge og Sverige har reageret på Lægemiddelstyrelsens henvendelse, og det er styrelsens vurdering, at en rykker vil have en begrænset effekt, idet tilbøjeligheden til at bruge ressourcer til at besvare sådanne henvendelser fra andre lande erfaringsmæssigt er meget begrænset.

 

Jeg må således konkludere, at for de tre nordiske lande, som har givet oplysning herom, var Prolastina ikke markedsført i Norge og Finland i maj og heller ikke i Sverige i september i år.