Dato:            2. maj 2007

Kontor:         Lægemiddelkontoret

J.nr.:             2007-1306-58

Sagsbeh.:   HBJ

Fil-navn:       Besvarelse af sp.nr.412 (alm.del).doc

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 412 (alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 27. marts 2007

 

Spørgsmål 412:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 8. januar 2007 fra Forbrugerrådet vedrørende Pharmaceutical Forum, patientinformation og risiko for markedsføring af lægemidler, jf. alm.del – bilag 336. "

 

Svar:

Jeg kan oplyse, at jeg den 23. februar 2007 har sendt følgende svar til Forbrugerrådets formand på rådets henvendelse af 8. januar 2007:

 

”Tak for dit brev fra den 8. januar 2007, hvori Forbrugerrådet udtrykker bekymring for, at et igangværende arbejde i EU-regi om patientinformation om lægemidler er for domineret af lægemiddelindustrien.

 

Du peger på det problem, at der ikke er repræsentation af forbrugerorganisationer i den arbejdsgruppe nedsat under Pharmaceutical Forum, som i øjeblikket arbejder med anbefalinger til fremtidens information om lægemidler til patienter. Efter Forbrugerrådets opfattelse vil lægemiddelindustriens dominans i arbejdsgruppen kunne føre til forslag om en øget adgang for industrien til at informere om lægemidler, herunder receptpligtige lægemidler, direkte over for forbrugerne. I realiteten vil der være tale om en egentlig markedsføring gennemført under dække af information, og sådan direkte forbrugerinformation vil ifølge flere videnskabelige studier undergrave forbrugernes informerede valg, forstyrre lægernes udskrivningsmønster og føre til et øget medicinforbrug.

 

Forbrugerrådet efterlyser en forbrugerorienteret tilgang til information om lægemidler og udtrykker bl.a. ønske om, at patientinformationen er evidensbaseret, troværdig og relevant i forhold til den enkelte patient, samt at den understøtter patientsikkerheden.

 

Desuden gør du opmærksom på, at Forbrugerrådet gerne vil gøres bekendt med min holdning til patientinformation om lægemidler. I den forbindelse ønsker Forbrugerrådet at få indblik i dels den danske besvarelse af en spørgeskemaundersøgelse, som er iværksat til brug for arbejdet med patientinformation i Pharmaceutical Forum, dels i den danske proces for behandling af anbefalingerne fra ovennævnte arbejdsgruppe, når disse foreligger.

 

Endelig oplyser du, at Forbrugerrådet gerne deltager i yderligere drøftelser om patientinformation om lægemidler og arbejdet hermed i Pharmaceutical Forum. 

 

For så vidt angår det hidtidige arbejde i den tekniske arbejdsgruppe om patientinformation kan jeg henvise til vedlagte første rapport fra Pharmaceutical Forum fra september sidste år.

 

Jeg kan tilslutte mig de hovedprincipper, som gruppen hidtil har opstillet for kvaliteten af patientinformation. Det gælder bl.a. kravene om, at informationen skal være objektiv, opdateret, pålidelig, forståelig og tilgængelig. Så vidt det foreligger oplyst, vil arbejdsgruppens anbefalinger foreligge i løbet af næste år, og jeg forventer derfor først at tage endelig stilling til forslag fra gruppen, når den har afsluttet sit arbejde. Men, ligesom i dag, vil min grundholdning naturligvis være størst mulig hensyntagen til patienternes sikkerhed.

 

Angående arbejdsgruppens sammensætning kan jeg oplyse, at flere patientorganisationer deltager i gruppen. Jeg har ikke bemærkninger til, at forbrugerne i denne sammenhæng er repræsenteret ved patientorganisationer.

 

Jeg finder det meget positivt, at Forbrugerrådet vil deltage i udformningen af den fremtidige patientinformation om lægemidler. Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Lægemiddelstyrelsen deltager derfor gerne i drøftelser med rådet om arbejdsgruppens forslag.

 

Næste møde i Pharmaceutical Forum afholdes den 26. juni i år, og statusrapporter fra de forskellige arbejdsgrupper nedsat herunder forventes at foreligge omkring 1 måned i forvejen. Ligesom sidste år vil repræsentanter fra Forbrugerrådet blive inviteret til et møde med ministeriet og styrelsen med henblik på drøftelse af oplæg og forslag fra arbejdsgruppen om patientinformation. Jeg forventer, at dette møde vil blive afholdt i begyndelsen af juni.”

 

Jeg kan henholde mig til dette svar.

 

Om den rapport fra Pharmaceutical Forum, som jeg henviser til i mit svar, kan jeg supplerende oplyse, at den hedder: Pharmaceutical Forum Conclusions, MEMO/06/358 af 29. september 2006, og at den er offentliggjort på Kommissionens hjemmeside.