Dato:            2. februar 2007

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2006-12103-229

Sagsbeh.:   TK

Fil-navn:       Dokument 5

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 41 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 30. oktober 2006

 

Spørgsmål 41:

"I forlængelse af ministerens besvarelse af 8. juni 2006 af spørgsmål nr. S 2289 (folketingsåret 2005-2006), stillet af René Skau Björnsson (S), anmodes ministeren om også at indhente en kommentar fra Respirationscenter Vest til den kritik af respirationsbehandlingen, der i november 2005 blev rejst af brugerorganisationer."

 

Svar:

Jeg har bedt Respirationscenter Vest kommentere Muskelsvindfondens henvendelse fra november 2005 til Sundhedsstyrelsen.

 

Respirationscenter Vest har bl.a. oplyst,

 

 

Respirationscenter Vest oplyser videre, at der som en del af ventelisteproblematikken foregår utilsigtede forlængede ophold på f.eks. intensive afdelinger på lokale sygehuse, hvor det må antages at erfaringen med denne type patienter er mindre end på Respirationscenter Vest. Respirationscenter Vest forsøger dog at fastholde den tilsigtede centralisering af den relevante ekspertise, herunder diagnostik, behandling og pleje på centret.

Sundhedsstyrelsen oplyste til brug for besvarelsen af spørgsmål nr. S 2289, at man bl.a. også i forbindelse med brugergruppernes henvendelse, kan konstatere, at der er sket en betydelig vækst i antallet af patienter tilknyttet centrene, idet denne oprindeligt i Vejledningen var vurderet til 200 og alene Respirationscenter Øst nu har tilknyttet 900 patienter.

 

Der er således i den forløbne tid sket en udvikling på området, hvorved nye patientgrupper er kommet til i forhold til den oprindeligt i vejledningen definerede gruppe af landsdelspatienter. 

 

Sundhedsstyrelsen har endvidere noteret sig brugergruppernes positive tilkendegivelser vedr. værdien af den centraliserede behandling siden etableringen i 1990 med hensyn til patienterne oplevelse af øget livskvalitet og længere levetid.

 

Sundhedsstyrelsen oplyste videre, at spørgsmålet om den fremtidige tilrettelæggelse af behandlingen af kronisk respirationsinsufficiens vil indgå i Sundhedsstyrelsens igangværende specialegennemgang. Man oplyste videre, at man i den forbindelse vil vurdere, om udviklingen på området giver anledning til en revision af Vejledningen fra 1990.

 

Hele spørgsmålet om tilrettelæggelsen af behandlingen vil således blive genstand for fornyet overvejelse.