Dato:            14. juni 2007

Kontor:         Regional sundhed

J.nr.:             2006-12102-289

Sagsbeh.:   lpj

Fil-navn:       Dokument 5

 


Endelig besvarelse af spørgsmål nr. 400 (SUU alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 20. marts 2007

 

Spørgsmål 400:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 29. januar 2007 fra Klinikken Livet om behandling af kroniske smertepatienter, jf. bilag 299 og AD-bilag, herunder anmodes om Sundhedsstyrelsens vurdering af kvaliteten af behandlingen, der foretages på Klinikken Livet, og om det kan bekræftes, at klinikken har god succes med at få patienterne tilbage til en produktiv tilværelse og til arbejdsmarkedet."

 

Svar:

Jeg har i denne forbindelse anmodet Sundhedsstyrelsen om et bidrag til besvarelsen.

 

Sundhedsstyrelsen oplyser i brev af 10. april 2007 blandt andet, at Sundhedsstyrelsens vurdering af den behandling, der foretages på Klinikken Livet er baseret på journalerne vedrørende forundersøgelse af tre patienter. Sundhedsstyrelsen har modtaget de tre journaler i anonymiseret form fra Danske Regioner ved brev af 12. marts 2007.

 

De tre patienter var henvist af egen læge til Odense Universitetshospital, Smerteklinikken og grundet ventetid på behandling viderehenvist til Klinikken Livet efter sundhedslovens § 87 om det udvidede frie sygehusvalg.

 

Jævnfør Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse nr. 1373 af 12. december 2006 om læger, tandlægers, kiropraktorers, jordemødres, kliniske diætisters, kliniske tandteknikeres, tandplejeres, optikeres og kontaktlinseoptikeres patientjournaler (journalføring, opbevaring, videregivelse og overdragelse m.v.) skal en patientjournal indeholde de relevante og nødvendige oplysninger bl.a. for at kunne redegøre for, hvad der foregik ved patientkontakten og for at danne grundlag for oplysningspligten fastlagt i lovgivningen.

 

Ved forundersøgelse af smertepatienter omfatter dette efter Sundhedsstyrelsens opfattelse en beskrivelse af patientens sygehistorie og nuværende tilstand, diagnosen eller det sundhedsfaglige skøn angående sygdommens art samt plan eller aftale om videre opfølgning.

 

De tre journaler indeholder efter Sundhedsstyrelsens opfattelse en utilstrækkelig smerteanamnese. Der mangler en kronologisk optegnelse af tidligere indlæggelser samt tidligere behandlingsforsøg og effekten heraf. Den objektive del af smertediagnostikken er ligeledes utilstrækkelig, og der mangler konkrete diagnoseforslag. Der mangler ifølge Sundhedsstyrelsen endvidere angivelse af den aktuelle behandling samt effekten heraf.

 

Samlet betyder den utilstrækkelige anamnese og undersøgelse ifølge Sundhedsstyrelsen, at behandlingsforslagene er meget generelle. Dette illustreres ved, at behandlingsforslagene til de tre patienter i det væsentlige er enslydende, og at der ikke er taget stilling til den fortsatte medicinske behandling.

 

Det er derfor Sundhedsstyrelsen vurdering, at forundersøgelsen af de tre patienter ikke er fyldestgørende. Dette har bevirket, at det ikke har været muligt for cheflæge Rick Steele at lægge en konkret behandlingsplan for hver enkelt patient.

 

Sundhedsstyrelsen har ikke mulighed for at vurdere kvaliteten af den behandling, der foregår i Klinikken Livets regi eller for at vurdere klinikkens behandlingssucces.

 

Jeg henholder mig til Sundhedsstyrelsens udtalelse samt til min besvarelse af spørgsmål nr. 273 (alm. del).

 

Jeg vedlægger til udvalgets orientering, Rick Steeles bemærkninger til Sundhedsstyrelsens udtalelse af 10. april 2007.

 

 

 Â