Dato:            18. april 2007

Kontor:         Kræftenheden

J.nr.:             2006-12103-547

Sagsbeh.:   MAR

Fil-navn:       Dokument 2

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 387 (Alm. del), som Sundhedsudvalget har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 15. marts 2007

 

Spørgsmål 387:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 19. februar 2007 fra Admedico vedrørende nye strålebehandlingsmuligheder, jf. alm. del - bilag 375."

 

Svar:

Til brug for besvarelse af spørgsmålet har jeg udbedt mig Sundhedsstyrelsens bidrag. Sundhedsstyrelsen anfører følgende:

 

”Intraoperativ strålebehandling (IORT/IOERT) betyder strålebehandling i forbindelse med operation. En sådan type strålebehandling har været anvendt i flere år, men det har vanskeliggjort behandlingen, at den har skullet finde sted med stationære stråleapparater, hvilket har nødvendiggjort transport af patienten under operationen. Dette problem synes nu løst med transportabelt udstyr til brug på operationsstuen.

Imidlertid har man ifølge det til Sundhedsstyrelsen oplyste ikke hidtil kunnet vise opmuntrende gode resultater af intraoperativ strålebehandling. Danske fagfolk på området anser det således for at være en interessant behandlingsform, der kræver yderligere dokumentation, inden den eventuelt indføres som rutine på de danske hospitaler.

I den forbindelse kan det oplyses, at man på Herlev Sygehus netop til forskningsmæssig brug har anskaffet mobilt IORT-udstyr. Udstyret tænkes brugt ved operation af udvalgte grupper af patienter med brystkræft. Internationalt er man i gang med et større randomiseret studie, hvor man sammenligner brystkræftpatienter behandlet med vanlig operation og efterfølgende strålebehandling med patienter, der behandles med operation og intraoperativ strålebehandling. Erfaringerne fra Herlev Hospital vil indgå i dette studie.

Sammenfattende må man konkludere, at der er tale om et interessant behandlingsprincip, som med den seneste teknologiske udvikling er blevet lettere håndterbart. Man mangler imidlertid stadig kontrollerede publicerede data, der kan dokumentere behandlingens fortrin frem for konventionel strålebehandling givet efter operationen, og metoden bør kun anvendes i kontrollerede forsøg. Sådanne data vil i øvrigt i sagens natur skulle foreligge for hver enkelt kræftsygdom for sig.”

 

Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens udtalelse.