Dato:            10. april 2007

Kontor:         Regional sundhed

J.nr.:             2007-11714-25

Sagsbeh.:   ADJ

Fil-navn:       Dokument 11

 


Endelig besvarelse af spørgsmål nr. 384 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 14. marts 2007

 

Spørgsmål 384:

"Kan myndighederne kræve, at patienten skal fremskaffe tandkort fra før sygdommen, som led i en vurdering af, hvorvidt behandlingsbehovet er en følge af sygdom/sygdomsbehandlingen, for at tilskud kan opnås? I bekræftende fald, hvorledes forventer man, at patienten skal kunne opfylde et sådant krav i situationer, hvor behandlingsbehovet løbende gør sig gældende - også mange år efter sygdommen/sygdomsbehandlingen?"

 

Svar:

Jeg kan oplyse, at i henhold til sundhedslovens § 166, stk. 1 skal regionsrådet yde et særligt tilskud til tandpleje til kræftpatienter, der som følge af strålebehandling i hoved- eller halsregionen eller på grund af kemoterapi har betydelige dokumenterede tandproblemer. Endvidere yder regionsrådet i henhold til sundhedslovens § 166, stk. 2 et særligt tilskud til tandpleje til personer, der på grund af Sjøgrens Syndrom har betydelige dokumenterede tandproblemer.

 

Jeg kan endvidere oplyse, at Sundhedsstyrelsen udtaler, at for at leve op dokumentationskravet for at få det særlige tilskud til tandbehandling, jf. sundhedslovens § 166, stk. 1 skal patienten kunne dokumentere tandstatus før kemoterapi eller strålebehandling jf. nedenstående:

 

”Sundhedsstyrelsen gør opmærksom på, at forudsætningen for at blive omfattet af den særlige tilskudsordning for kræftpatienter, der har fået kemoterapi eller strålebehandling i hoved eller halsregionen, er, at det kan dokumenteres, at det odontologiske behandlingsbehov har karakter af at være betydelige tandproblemer, og at disse skal kunne relateres til behandlingen. Den odontologiske status lige før behandlingen (kemoterapi eller strålebehandling) må derfor dokumenteres via journaloptegnelser / røntgenbilleder samt erklæring fra egen tandlæge. Det vil ellers ikke være muligt at afgøre, hvorvidt f.eks. karies er opstået af andre årsager end kemoterapi eller strålebehandling.”

 

Jeg er opmærksom på, at det mange år efter kemoterapi eller strålebehandling kan være svært at løfte bevisbyrden i ordningen, men det er, som Folketinget besluttede i 2000, en forudsætning for ordningen, at det kan dokumenteres, at tandproblemerne skyldes kemoterapien eller strålebehandlingen.