Dato:            10. april 2007

Kontor:         Regional sundhed

J.nr.:             2007-11714-25

Sagsbeh.:   ADJ

Fil-navn:       Dokument 10

 


Endelig besvarelse af spørgsmål nr. 383 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 14. marts 2007

 

Spørgsmål 383:

"Ministeren bedes redegøre for efter hvilke kriterier, der ydes tilskud til behandling af tænder, når skaderne er en følge af sygdom/sygdomsbehandling, bl.a. strålebehandling. Herunder bedes ministeren oplyse, hvem der har forpligtelsen til at sandsynliggøre/bevise, at tandskaderne er en følge af sygdom/sygdomsbehandling, og hvilke dokumentationskrav der stilles i den sammenhæng."

 

Svar:

I henhold til sundhedslovens § 166, stk. 1 yder regionsrådet et særligt tilskud til tandpleje til kræftpatienter, der på grund af strålebehandling i hoved eller halsregionen eller på grund af kemoterapi har betydelige dokumenterede tandproblemer.

 

Endvidere yder regionsrådet i henhold til § 166, stk. 2 i sundhedsloven et særligt tilskud til tandpleje til personer, der på grund af Sjøgrens Syndrom har betydelige dokumenterede tandproblemer.

 

Da ordningen med det særlige tilskud til tandbehandling blev vedtaget i 2000, besluttede Folketinget, at et særligt tilskud skulle gives til personer, der på grund af strålebehandling, kemoterapi eller Sjøgrens Syndrom har betydelige dokumenterede tandproblemer.

 

Folketinget valgte således at lægge vægt på, at det særlige tilskud gives til personer, hos hvem det kan dokumenteres, at eventuelle tandskader skyldes kemoterapien, strålebehandlingen eller Sjøgrens Syndrom.

 

Dette er i overensstemmelse med intentionerne bag loven. I bemærkningerne til loven er følgende anført:

 

”For patienter med Sjøgrens Syndrom samt for stråle- og kemobehandlede kræftpatienter, der kan dokumentere betydelige tandproblemer som følge af deres sygdom/behandling, går forslaget ud på, at de får et større tilskud til tandbehandling…”

 

 

En kræftpatient skal søge regionsrådet om at få det særlige tilskud til tandbehandling efter sundhedslovens § 166, stk. 1.

 

Personer med Sjøgren Syndrom skal ligeledes søge regionsrådet om at få det særlige tilskud til tandbehandling efter sundhedslovens § 166, stk. 2.

 

Af Sundhedsstyrelsens vejledning ’Omfanget af og kravene til den kommunale og regionale tandpleje’ fra 2006 fremgår, at følgende bør indgå i en ansøgning om tilskud i henhold til sundhedslovens § 166.

 

For kræftpatienter skal der i ansøgningen vedlægges lægelig dokumentation for sygdom og behandling samt erklæring fra egen tandlæge og journaloptegnelser, der kan dokumentere, at der er opstået særlige problemer efter kemoterapi eller strålebehandling i hoved- eller halsregionen. Patientens tandlæge bør vejlede patienten om, hvor man skal henvende sig, og eventuelt være patienten behjælpelig med kontakten til regionsrådet.

 

For patienter med Sjøgrens Syndrom skal det odontologiske behandlingsbehov dokumenteres af journaloptegnelser samt erklæring fra egen tandlæge, suppleret med udskrivningsbrev, journalkopi eller skriftlig bekræftelse på diagnosen fra den undersøgende instans.

 

Â