Dato:            16. november 2006

Kontor:         Lægemiddelkontoret

J.nr.:             2006-13009-433

Sagsbeh.:   SBS

Fil-navn:       Dokument 8

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 38 (alm. del), som sundhedsudvalget har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 26. oktober 2006

 

Spørgsmål 38:

"Ministeren bedes kommentere vedlagte artikel fra Dagens Medicin den 12. oktober 2006 ”Læger leger med sikkerheden”.

 

Svar: Artiklen tager udgangspunkt i sagen omkring to læger, der i forbindelse med DR’s dokumentarprogram ”Når døden spiller med” uretmæssigt har skaffet sig adgang til oplysninger i den elektroniske medicinprofil om visse fodboldlægers udskrivning af medicin til sig selv. På baggrund af sagen peges på et behov for at etablere en større sikkerhed overfor misbrug af systemet samt en højere strafferamme i forbindelse med misbrug.

 

Jeg kan indledningsvist oplyse, at de to læger er anmeldt til politiet af Lægemiddelstyrelsen og at der nu foregår en politimæssig efterforskning af sagen.

 

Sikkerheden i medicinprofilen er senest vurderet i forbindelse med udarbejdelse af lovforslag nr. L 50 (Forslag til lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet).

 

Det er min opfattelse, at der i den eksisterende regulering er taget det fornødne hensyn til balancen mellem på den ene side at indskrænke adgangen til de personfølsomme oplysninger i Medicinprofilen og på den anden side, at gøre oplysningerne tilgængelige uden yderligere tekniske hindringer, hvor det er relevant.

 

I artiklen foreslås det, at lægerne – hvis de søger oplysningerne om andre patienter end deres egne – får besked om, at deres søgning bliver registreret og at de kommer til at forklare deres søgning efterfølgende. Hertil skal jeg bemærke følgende:

 

Medicinprofilen fungerer i dag således, at eksempelvis en læge, inden der gives adgang til systemets oplysninger, mødes med en tro og love erklæring. Den videre adgang til systemet forudsætter herefter, at lægen via en accept-markering tilkendegiver, at man er opmærksom på, at opslag i Medicinprofilen efter loven forudsætter, at oplysningerne vedrører en patient, som er i aktuel behandling, at oplysningerne er nødvendige af hensyn til behandlingen og at oplysningerne skal anvendes med henblik på at sikre kvaliteten, sikkerheden og effekten af patientens lægemiddelanvendelse. Det tilkendegives endvidere, at lægen er bekendt med, at uberettiget indhentning, videregivelse og/eller udnyttelse af oplysningerne i Medicinprofilen er strafbart. Tilsvarende adgangsforhold til systemet gør sig gældende for andre faggrupper.

 

For apotekere samt ansatte i hjemmesygeplejen forudsætter adgangen til Medicinprofilen endvidere, at man har indhentet patientens samtykke. Hjemmesygeplejens adgang er herudover systemmæssigt begrænset således, at der alene er adgang til profiler fra den kommune, hvor den pågældende hjemmesygeplejer er ansat samt til en delmængde af oplysningerne i medicinprofilen.

 

Når der er opnået adgang til Medicinprofilen registrerer systemet, hvilke medicinprofiler, som brugeren har søgt oplysninger i. Det er således ikke muligt at få adgang til de enkelte profiler uden at afsætte et ”elektronisk fingeraftryk”, den såkaldte log.

 

Det var netop registreringen i log’en, der medførte at Lægemiddelstyrelsen kunne identificere de læger, der som omtalt i artiklen havde skaffet sig uretmæssig adgang til systemets oplysninger.

 

Jeg kan oplyse, at den aktuelle sag har givet mig anledning til at overveje en udbygning af de oplysninger, der er medtaget i tro og love erklæringen. Jeg vil således tage initiativ til, at det af erklæringen også fremgår, at der sker en registrering af de enkelte opslag i systemet og at denne registrering vil kunne danne grundlag for en kontrol af forslagets lovmedholdelighed.

 

For så vidt angår artiklens bemærkninger om straffebestemmelserne kan jeg oplyse at der allerede i forbindelse med forslag til lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet er stillet forslag om skærpede straffe, således at den der uretmæssigt indhenter, videregiver eller udnytter systemets oplysninger straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder.  

 

Til udvalgets orientering vedlægger jeg en udskrift af den nuværende tro og love erklæring, som den enkelte bruger mødes med, før der gives videre adgang til systemet.