Dato:            28. november 2006

Kontor:         Lægemiddelkontoret

J.nr.:             2006-1322-31

Sagsbeh.:   HBJ

Fil-navn:       Sp.36.doc

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 36 (alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 26. oktober 2006

 

Spørgsmål 36:

"Ministeren bedes oplyse om fastsættelsen af en grænseværdi for rester af de veterinære lægemiddelstoffer Triclabendazol og Firocoxib konkret har betydet, at man i Danmark accepterer et højere indhold af disse stoffer i fødevarer, end før man vedtog denne grænseværdi?”

 

Svar:

Jeg har i anledning af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender, der har indhentet bidrag fra Fødevarestyrelsen.

 

På baggrund af denne udtalelse kan jeg oplyse, at Kommissionen skal  fastsætte maksimalgrænseværdier for restkoncentrationer af lægemidler til dyr i animalske fødevarer. Når en fastsat grænseværdi overholdes, kan fødevarer fra dyr behandlet med det pågældende lægemiddelstof frit sælges inden for EU.

 

I september 2006 har Kommissionen fremsendt et forslag til medlemsstaterne om fastsættelse af en bindende grænseværdi for stoffet Triclabendazol og en midlertidig bindende grænseværdi for stoffet Firocoxib.

 

Der er fastlagt en procedure for Kommissionens godkendelse af grænseværdier, som blandt andet indeholder en omfattende vurdering af lægemiddelstoffets egenskaber og en fastsættelse af grænseværdier for eventuelle lægemiddelrester i kød og mælk til konsum. Denne procedure sikrer, at der ikke er nogen sundhedsmæssig risiko forbundet med at indtage produkter, som overholder de fastsatte grænseværdier for lægemiddelresten.

 

Triclabendazol er et stof til bekæmpelse af indvoldsparasitter. Der er forelagt dokumentation for, at Iægemiddelstoffet er så fast bundet til kød og indmad fra det behandlede dyr, at det ikke optages i organismen, når man spiser det. Stoffet udskilles direkte og uforandret. Derfor har man i EU vurderet, at grænseværdierne kan hæves, uden at det vil være forbundet med en øget risiko for forbrugerne. I ovennævnte forslag fra Kommissionen er grænseværdierne hævet til omkring det dobbelte for muskel, lever og nyrevæv; samtidig er fedtvæv blevet inkluderet. Forslaget omfatter ikke grænseværdi for mælk, så stoffet må ikke anvendes til mælkeydende dyr.

Firocoxib er et stof til dæmpelse af betændelsesreaktioner. Det er et nyt lægemiddelstof godkendt til bl.a. behandling af heste. I godkendelsesproceduren er der fastsat grænseværdier for fødevareprodukter af heste, Lægemiddelstoffet er vurderet i henhold ti! gældende principper, og det vurderes ikke at frembyde en sundhedsmæssig risiko for forbrugerne.

 

Analysemetoden for stoffet er imidlertid ikke færdigudviklet, og Kommissionens forslag omfatter derfor kun en midlertidigt bindende grænseværdi for heste frem til 1. juli 2007.

 

Fra dansk side har man støttet forslaget, idet Lægemiddelstyrelsen og Fødevarestyrelsen finder, at det ville sikre, at indtagelse af kød fra dyr behandlet med de omtalte lægemiddelstoffer ikke vil medføre risiko for menneskers sundhed.