J.nr. MST-703-00003

 

 

  

Den 21.marts 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af alm. del spørgsmål nr. 334 stillet af Folketingets Sundhedsudvalg.

 

 

Spørgsmål 334 alm. del

Kan ministeren bekræfte, at Schweiz har forbudt udspredning af spildevandsslam på landbrugsjord, og i bekræftende fald oplyse om begrundelserne herfor?

 

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Baastrup (SF).

 

Svar

Det schweiziske Federal Council forbød i 2003 anvendelsen af spildevandsslam til jordbrugsformål, med virkning fra 1. maj 2006. I enkelte lokale sager kan myndighederne i kantonerne beslutte at udskyde forbuddet indtil 2008. Forbuddet med virkning fra 2006 betyder, at myndighederne i kantonerne og renseanlæggene får tid til at planlægge holdbare løsninger for bortskaffelsen af slammet ved f.eks. forbrænding.

 

Årsagen til forbuddet er, at de fleste schweiziske landmænd allerede i 2003 undgik at anvende spildevandsslam som gødning. Ifølge de schweiziske myndigheder, fordi landmændene er opmærksomme på den forurenings- og sundhedsmæssige risiko ved at anvende spildevandsslam som gødning.

 

Da forbuddet blev vedtaget i 2003, blev ca. 60 % af det schweiziske slam brændt og ca. 40 % genanvendt til jordbrugsformål. De schweiziske myndigheder vurderede, at forbrænding af de resterende 40 % spildevandsslam ville give en meromkostning på ca. 40 mio. SFr.

 

I Danmark bliver anvendelsen af spildevandsslam til jordbrugsformål reguleret i Bekendtgørelse om anvendelse af affald til jordbrugsformål (slambekendtgørelsen). Spildevandsslam, der spredes på landbrugsjord i Danmark, skal derfor overholde slambekendtgørelsens grænseværdier, som er meget skrappe i forhold til andre EU-landes grænseværdier. Det betyder, at kvaliteten af spildevandsslam, der anvendes som gødning på landbrugsjorden er sammenlignelig med husdyrgødning og handelsgødning. Slambekendtgørelsen har et finmasket kontrolsystem, der sikrer, at alt affald, der anvendes til gødning, analyseres og godkendes inden det genanvendes.