Folketinget - Sundhedsudvalget  

Christiansborg

1240 København K

 

 

 

 

Dato: 21. marts 2007

                                


Folketinget har i skrivelse af 22. februar 2007 (ad  SUU alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål nr. 333:

 

Spørgsmål 333:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 3. februar 2007 fra Ernst Nielsen, Odense, vedrørende psykoterapi, jf. alm. del – bilag 309.

 

Svar:

Ernst Nielsen henviser til forsøgsprojektet med parrådgivning og ønsker i den anledning oplyst, om det ikke er muligt for forældre selv at vælge en parrådgiver. Ernst Nielsen finder det stærkt konkurrenceforvridende, at forældrene ikke selv kan vælge, hvem de ønsker at benytte som parrådgiver til en egenbetaling på 300 kr.

 

Ved finansloven for 2005 blev der afsat midler til, at Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender kunne iværksætte et geografisk udbredt forsøgsprojekt med forskellige former for parrådgivning i perioden 2005-2008. Der er afsat i alt 40 millioner til forsøget. 

 

Der er en egenbetaling på 300 kr. for forældrene. Desuden er forsøget forbeholdt forældre med børn under 18 år.

 

Samtlige projekter skal have tilknyttet en eller flere psykologer. Der er således ikke - som Ernst Nielsen giver udtryk for - krav om, at alle parrådgiverne skal være psykologer.  

 

Familiestyrelsen udvalgte i 2005 12 forsøgsprojekter, som der blev indgået kontrakter med for et år ad gangen. Kontrakterne blev i 2006 forlænget indtil 1. oktober 2007.     

Midlerne er tildelt 4 kommuner, 6 private, én statsforvaltning og én fælleskommunal og amtslig institution. Ved udvælgelsen er der lagt vægt på den geografiske placering, fordeling af private og offentlige ansøgere samt den metode, som påtænkes anvendt i forsøgsprojektet. Forsøget bliver evalueret, og den endelige evalueringsrapport forventes at forelægge umiddelbart efter udløbet af forsøgsperioden ved udgangen af 2008. Så længe forsøgsprojektet løber, vil der derfor ikke være mulighed for, at andre end de udvalgte projekter kan tilbyde parrådgivning med offentligt tilskud med en egenbetaling for forældrene på 300 kr. Dette gælder uanset, om parrådgiveren er psykolog, terapeut eller andet.

 

Begrundelsen herfor er - som det også fremgår af ovenstående - at der alene er tale om et forsøgsprojekt, hvor der skal indsamles viden om bl.a. forskellige metoder i parrådgivningen.

 

 

Carina Christensen

                                           

                                                             /Charlotte Meibom