Beskæftigelsesministerens besvarelse af spørgsmål nr. 325 af 21. februar 2007 fra Folketingets Sundhedsudvalg (Alm. del – bilag 338).

Text Box: Marts 2007

Vores sag
404-0008
07-703-224


Spørgsmål nr. 325:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen fra Bjarne Jensen, Ulfborg vedrørende lægekonsulenter og deres indvirkning på arbejdsskader, førtidspension m.m., jf. alm. del - bilag 338.

 

 

Svar:

Det fremgår, at Bjarne Jensen opfatter lægekonsulenterne som en magtfaktor i forbindelse med afgørelsen af arbejdsskadesager i Arbejdsskadestyrelsen og Ankestyrelsen. Bjarne Jensen er således af den opfattelse, at lægekonsulenterne står over loven og udøver magtmisbrug.

 

Arbejdsskadestyrelsen har oplyst, at lægekonsulenterne alene har til opgave at rådgive de juridiske sagsbehandlere om de lægelige spørgsmål i sagerne. Lægekonsulenterne medvirker til at vurdere årsagsforholdet mellem arbejde og sygdom samt skadens medicinske følger.

 

Lægekonsulenterne udtaler sig således ikke om juridiske spørgsmål, men har alene en rådgivende funktion i forhold til de lægelige spørgsmål. Det er sagsbehandlerne, der træffer afgørelse om, hvorvidt en sag skal anerkendes og om eventuel erstatning efter loven.

 

Ankestyrelsen har oplyst, at lægekonsulenterne i Ankestyrelsen, som led i forberedelsen af sagerne til ankemøder, afgiver en vejledende, skriftlig udtalelse om sagen. Spørgsmålene til lægekonsulenten stilles af de juridiske sagsbehandlere. Det sikres, at lægekonsulenten får oplyst, hvilke beviskrav der gælder ved sagens vurdering, således at eventuelle lægelige tvivlsspørgsmål så vidt muligt er afklaret inden ankemødet. Lægekonsulenterne deltager i møderne som rådgivere og kan besvare lægelige spørgsmål, der måtte opstå under ankemødet.

 

Lægekonsulenterne i Arbejdsskadestyrelsen og Ankestyrelsen er højt uddannede og meget erfarne specialister indenfor et bredt felt af specialer.

 

Det følger af lov om arbejdsskadesikring, at ansatte i Arbejdsskadestyrelsen, herunder styrelsens lægekonsulenter, ikke må have sideløbende ansættelse i noget forsikringsselskab. Lægekonsulenterne er således objektive og strengt saglige i deres egenskab af konsulenter i Arbejdsskadestyrelsen.

 

Der er i bekendtgørelsen om en forretningsorden for Ankestyrelsen og i bekendtgørelsen om retssikkerhed og administration på det sociale område fastsat regler, der sikrer, at lægekonsulenternes rådgivning gives på et objektivt og sagligt grundlag. Der er desuden fastsat regler om inhabilitet, hvor det udover de almindelige regler om inhabilitet fastsættes, at lægekonsulenten ikke må medvirke ved behandlingen af en sag, hvor den, som sagen vedrører, er behandlet på en sygehusafdeling, som konsulenten har ansvaret for.