Dato:            17. april 2007

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.: 2006-12104-124                 

Sagsbeh.:   TK

Fil-navn:       Dokument 2

 


Endelig besvarelse af spørgsmål nr. 299 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 15. februar 2007

 

Spørgsmål 299:

"Kan ministeren bekræfte, at Sundhedsstyrelsen anbefaler patientgrundlag på op til 400.000 som grundlag for en akutfunktion, hvorimod Danske regioner og Dansk Kirurgisk selskab anbefaler op til 300.000, og hvad er i givet fald begrundelsen for, at Sundhedsstyrelsen anbefaler et væsentligt højere befolkningsgrundlag?”

 

 

Svar:

Jeg har bedt Sundhedsstyrelsen om bidrag til brug for endelig besvarelse af spørgsmålet.

 

Sundhedsstyrelsen har oplyst: ”Sundhedsstyrelsens akutrapport anbefaler et befolkningsgrundlag for fælles akutmodtagelser (hovedfunktionsniveau) inden for intervallet 200.000-400.000 indbyggere. Med bistand fra en ekspertgruppe samt den regionale baggrundsgruppe har Sundhedsstyrelsen vurderet, at et befolkningsgrundlag på 200.000-400.000 indbyggere er nødvendigt for at sikre tilstrækkeligt volumen til at opnå erfaring hos den enkelte speciallæge og det øvrige personale, hvilket er med til at sikre den sundhedsfaglige kvalitet. Denne størrelse befolkningsgrundlag ses endvidere som forudsætning for, at de nødvendige specialer samt faciliteter er optimalt udnyttet, både ud fra en sundhedsfaglig, personalemæssig og økonomisk betragtning.

 

Dansk Kirurgisk Selskab og Danske Regioner anbefaler et befolknings-grundlag på 200.000-300.000 indbyggere for akutmodtagelserne. Sundhedsstyrelsen vurderer ikke, at anbefalingen er i uoverensstemmelse med akutrapportens anbefaling, idet estimaterne i høj grad overlapper hinanden. I tilrettelæggelsen af de regionale sundhedsvæsener vil det være nødvendigt at inddrage hensynet til både kvalitet og nærhed. Et befolkningsgrundlag på ca. 400.000 indbyggere vil derfor hovedsageligt være muligt i tæt befolkede områder af Danmark.”

 

Formuleringen med ”op til 400.000” er jo også begrundet i, at man derved sikrer bedre mulighed for rekruttering af personale i yderområder, jf. rapporten.

 

Jeg kan i øvrigt henholde mig til Sundhedsstyrelsens bidrag, idet jeg også henviser til mit foreløbige svar.

 

Endelig kan jeg oplyse, at Sundhedsstyrelsen har modtaget 45 høringssvar. Disse høringssvar er endnu ikke bearbejdet i Sundhedsstyrelsen. Man venter, at have færdiggjort dette inden udgangen af maj.