Dato:            23. februar 2007

Kontor:         Kræftenheden.

J.nr.:             2006-12167-328

Sagsbeh.:   AJS

Fil-navn:       Dokument 11

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 292 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 14. februar 2007

 

Spørgsmål 292:

" Ministeren bedes redegøre for, om usikkerheden om de reelle ventetider for kræftpatienter risikerer at medføre, at der er patienter, der snydes for deres ret til erstatning i forbindelse med for lange ventetider til kræftbehandling?"

 

Svar:

Som nævnt i min besvarelse af spørgsmål 290 og 291 har jeg ikke på det foreliggende grundlag anledning til at formode, at der er væsentlig usikkerhed i forhold til hospitalernes opgørelse af de pågældende ventetider

 

Jeg finder det samtidig vigtigt at slå fast, at reglerne om maksimale ventetider ikke står alene. Disse regler ”bygger oven på” lægernes almindelige pligt til at give patienterne den rette behandling, herunder så hurtig behandling, som det er lægefagligt påkrævet.

 

Som det også fremgår af bemærkningerne til lovforslag L 118 om ændring af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet, forudsætter erstatning efter patientforsikringsordningen, at der efter en konkret sundhedsfaglig vurdering af sagens samlede omstændigheder kan antages at være indtrådt en skade, herunder også psykisk belastning, ved at patientens overlevelsesprognose eller behandlingsmulighed er forringet som følge af ventetiden.

 

Vurderingen af, om der i en sag pålægges ansvar efter patientforsikringsordningen som følge af for lang ventetid, vil - som det ligeledes fremgår af ovennævnte bemærkninger - kunne føre til ansvar i forbindelse med ventetid, som er kortere end de frister, der er fastsat i bekendtgørelsen om behandling af patienter med visse livstruende kræftsygdomme m.v. , ligesom erstatningsansvar vil kunne afvises, selv om en patient har ventet længere end foreskrevet i bekendtgørelsen.