Dato:            23. februar 2007

Kontor:         Kræftenheden

J.nr.:             2006-12167-328

Sagsbeh.:   AJS

Fil-navn:       Dokument 11

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 290 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 14. februar 2007

 

Spørgsmål 290:

" Ministeren bedes redegøre for ministerens vurdering af ventetiden for den kræftpatient, hvis samlever har henvendt sig til ministeren, jf. henvendelserne fra Carsten Eilertsen, alm. del - bilag 316-317. De berørte anfører, at de har været ude for en ventetid på 5 uger, mens Rigshospitalet angiveligt har opgjort den til 3 uger. Det bedes oplyst, om ventetiden efter ministerens opgørelsesmetode har været 3 eller 5 uger eller noget helt tredje."

 

Svar:

Carsten Eilertsen skrev følgende i sin mail til mig om forløbet den 26. juli 2006:

 

”Han blev indkaldt til kikkertundersøgelse på Næstved Sygehus den 30. juni, hvor de konstaterede, at der skulle en udvidet undersøgelse til.

 

Den blev foretaget den 6. juli på Næstved Sygehus og omfattede både en kikkertundersøgelse og en indvendig ultralydsskanning. Ved samme lejlighed blev der taget vævsprøver til analyse.

 

Efter undersøgelsen blev vi informeret om, at vi skulle indstille os på, at det var en kræftsvulst, og at Rigshospitalet allerede var blevet orienteret. Svulsten skulle fjernes hurtigst muligt, og det accepterede vi.

 

Den 11. juli indkaldte Rigshospitalet til en forundersøgelse og journalskrivning, som skulle foregå den 19. juli. Næstved Sygehus havde arrangeret, at der blev foretaget en CT-skanning i Næstved den 14. juli, og alle resultater af skanninger og vævsprøver kunne foreligge den 19. juli på Rigshospitalet.

 

På Rigshospitalet blev der foretaget en ny kikkertundersøgelse og indre ultralydsskanning. Samme resultat: Svulsten skal opereres ud.

 

Vi blev sendt hjem med besked på at afvente indkaldelse til operation.

 

Fredag den 21. juli kontaktede vi selv Rigshospitalet, som kunne oplyse, at operationen var planlagt til den 15. august med indlæggelse den 14. august. Vi protesterede mht ventetiden og henviste til behandlingsgarantien på 2 uger. Rigshospitalet foreslog, at vi kunne kontakte de andre hospitaler, om de kunne gøre det hurtigere, men da vi protesterede, påtog Rigshospitalet sig opgaven. Vi kontaktede herefter patientvejledningen i Næstved, som tilbød at gå ind i sagen.

 

Omkring middagstid samme dag meddelte Rigshospitalet, at de havde fået et afbud, så operationen kunne blive den 9. august.”

 

I bekendtgørelsen om behandling af patienter med livstruende kræftsygdomme m.v. (nr. 1749 af 21. december 2006) hedder det i § 3:

 

”Medmindre hensynet til patientens helbredstilstand tilsiger noget andet, gælder for behandling af kræftsygdomme følgende maksimale ventetider:

 

[…]

 

2) Til operation: 2 uger fra den dato, hvor patienten på baggrund af information fra den behandlende sygehusafdeling om diagnose og behandlingsmuligheder m.v. har givet samtykke (informeret samtykke) til operation, til den dato sygehuset har tilbudt at foretage operation. […] ”

 

Diagnose og behandlingsmuligheder er endeligt klarlagt og grundlaget dermed til stede for patientens samtykke i forbindelse med forundersøgelsen på Rigshospitalet. Jeg antager, at samtykke til behandling blev afgivet straks, så ventetiden regnes fra samme dato som forundersøgelsen.

 

Forundersøgelse på Rigshospitalet var den 19. juli, den først tilbudte tid var den 15. august, den endelige tid var den 9. august. Fra den 19. juli til den 15. august er der præcis fire uger. Fra den 19. juli til den 9. august er der tre uger og en dag. Den endelige ventetid var altså tre uger og en dag, hvilket er otte dage mere end den maksimale ventetid.