Dato:            12. marts 2007

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2007-12103-588

Sagsbeh.:   LDN

Fil-navn:       SUU alm del - svar på spm 284 fb af kræft og behandlingsalternativer.doc

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 284 (alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 8. februar 2007

 

Spørgsmål 284:

"I forlængelse af forrige spørgsmål vil ministeren redegøre for regeringens prioritering af forebyggelse på kræftområdet - i særdeleshed i relation til livmoderhalskræft? Vil ministeren i den forbindelse oplyse, hvilke behandlingsalternativer, der findes til forebyggende vaccination mod livmoderhalskræft?"

 

Svar:

Regeringen prioriterer forebyggelse på kræftområdet højt. Derfor er forebyggelige kræftsygdomme også et indsatsområde i regeringens sundhedsprogram ”Sund hele livet”.

 

En række miljø- og livsstilsfaktorer har betydning for kræftrisikoen. Derfor er det et mål i sundhedsprogrammet at reducere befolkningens udsættelse for risikofaktorer, der vides at være forbundet med udvikling af kræftsygdom.

 

Vedrørende livmoderhalskræft ved man, at infektion med human papillomavirus (HPV) er Ã¥rsag til livmoderhalskræft. Det antages ogsÃ¥ at andre faktorer som for eksempel rygning spiller en rolle.

 

Vedrørende livsstilens betydning for udvikling af kræft laver de centrale sundhedsmyndigheder og kommunerne bl.a. en række borgerrettede forebyggelsestiltag, så sundhed tænkes ind i hverdagen og det bliver lettere at ændrede ved livsstilsfaktorer som tobak, alkohol, uhensigtsmæssig kost, fysisk inaktivitet mv.

 

Herudover anbefaler Sundhedsstyrelsen at kvinder i alderen 23 til 59 år bør tilbydes forebyggende screeningsundersøgelser for livmoderhalskræft hvert tredje år.