København, den 1. februar 2007

Sundhedspolitisk kt. j.nr.: 2006-12167-328


Carsten Eilertsen

Parkvej 10, 8. th.

4700 Næstved


 

 

Kære Carsten Eilertsen

 

Tak for din mail af 28. januar 2007, hvori du refererer et besøg i Sundhedsstyrelsen og på denne baggrund finder, at de problemer, der var årsag til det uheldige forløb for Jens i sommer, tilsyneladende ikke er løst.

 

Da jeg så din henvendelse, undersøgte jeg sagen i forhold til Sundhedsstyrelsen. Min gennemlæsning af det referat af jeres samtale, som Sundhedsstyrelsen har udarbejdet efter dit besøg, leder mig til at tro, at du og sagsbehandleren i Sundhedsstyrelsen må have talt forbi hinanden.

 

Sundhedsstyrelsens har således ikke til opgave at indgå aftaler med udenlandske sygehuse om behandling af patienter med livstruende sygdomme. Det er derimod regionernes opgave at sikre patienterne tilbud om behandling andetsteds, hvis de ikke selv kan overholde de maksimale ventetider. Dette kan kræve, at der indgås formelle samarbejdsaftaler med udenlandske sygehuse – især hvis der er tale om et større antal patienter.

 

Sundhedsstyrelsen modtager heldigvis ganske få henvisninger fra sygehuse, der ikke selv har kunnet finde et tilbud inden for de maksimale ventetider. Heldigvis, fordi regionerne selv bør løfte denne opgave. De ganske få henvendelser kan ikke danne grundlag for egentlige samarbejdsaftaler, hvilket naturligvis ikke ændrer ved styrelsens pligt til at undersøge mulighederne til bunds, når den får en henvendelse.

 

Det har især været på stråleområdet, at kapacitetsproblemer i Danmark har medført problemer med overholdelse af de maksimale ventetider. Derfor har regionerne efter aftale i den nedsatte task force kontaktet en række udenlandske sygehuse med henblik på at indgå formelle aftaler om behandling af danske patienter. I denne proces er der sikret mulighed for at trække på en betydelig kapacitet i udlandet.

 

Du skriver, at Jens’ sag måske var en enlig svale. Klog af skade tør jeg ikke gå ud fra det. Men der er ikke noget, der tyder på, at der på det kirurgiske område er kapacitetsproblemer svarende til dem, der er i forhold til strålebehandling. Derfor mener jeg også, at ministeriets indskærpelser over for amterne/regionerne og Sundhedsstyrelsen i sig selv bør sikre, at reglerne om de maksimale ventetider overholdes på dette område, herunder i ferieperioder.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Lars Løkke Rasmussen