Dato:            23. februar 2007

Kontor:         Kræftenheden

J.nr.:             2007-12103-585

Sagsbeh.:   MAR

Fil-navn:       Dokument 6

 


 


 

Besvarelse af spørgsmål nr. 276 (Alm. del), som Sundhedsudvalget har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 6. februar 2007

 

 

Spørgsmål 276:

”Ministeren bedes oplyse hvilken hjælp kræftpatienter får, for at sikre en hurtig operation f.eks på et udenlandsk hospital, og i hvilket omfang der er lavet aftaler med udenlandske hospitaler, der sikrer kræftpatienter operation indenfor de frister, der er for behandlingsgaranti.”

 

 

 

Svar:

Hvad angår hjælp til at sikre, at patienten får en hurtig operation gælder følgende ifølge bekendtgørelse om behandling af patienter med livstruende kræftsygdomme m.v. (Nr. 1749 af 21. december 2007):

 

Er bopælsregionen ikke i stand til at yde behandling på sine egne sygehuse inden for den fastsatte maksimale ventetid, skal regionen tilbyde patienten henvisning til et sygehus i en anden region, et privat sygehus her i landet eller et sygehus i udlandet, som kan tilbyde behandlingen inden for den fastsatte maksimale ventetid.

Kan bopælsregionen hverken tilvejebringe et behandlingstilbud på egne sygehuse, et sygehus i en anden region, et privat sygehus her i landet eller et sygehus i udlandet inden for den fastsatte maksimale ventetid, skal regionen hurtigst muligt meddele det til Sundhedsstyrelsen, hvis patienten ønsker det.

Er patienten henvist til højt specialiseret behandling på et landsdelssygehus i en anden region, som bopælsregionen har indgået aftale med, og kan landsdelssygehuset ikke tilvejebringe et tilbud om højt specialiseret behandling, heller ikke på et landsdelssygehus i en anden region, et privat sygehus eller et sygehus i udlandet, inden for den fastsatte maksimale ventetid, skal landsdelssygehuset hurtigst muligt meddele det til Sundhedsstyrelsen, hvis patienten ønsker det.

Efter modtagelse af meddelelse fra bopælsregionen eller landsdelssygehuset skal Sundhedsstyrelsen om muligt henvise patienten til behandling på et sygehus i en anden region, et privat sygehus her i landet eller et sygehus i udlandet inden for den fastsatte maksimale ventetid. Sundhedsstyrelsen skal hurtigst muligt meddele patienten, om styrelsen kan henvise vedkommende til behandling inden for den maksimale ventetid, og skal i bekræftende fald oplyse en dato for behandlingen.

Kan Sundhedsstyrelsen ikke tilvejebringe et behandlingstilbud inden for den fastsatte maksimale ventetid, skal Sundhedsstyrelsen hurtigst muligt meddele det til patienten og oplyse om patientens ret efter til selv at finde et behandlingstilbud. Samtidig skal Sundhedsstyrelsen så vidt muligt meddele patienten en dato for, hvornår behandlingen så kan tilvejebringes.

Sundhedsstyrelsen kan i særlige tilfælde, hvor der ikke på anden måde kan tilvejebringes et behandlingstilbud, pålægge et offentligt sygehus at varetage behandling af patienten, hvis Sundhedsstyrelsen skønner, at sygehuset er i stand til det uden væsentlige ulemper.

 

Aftaler med udenlandske sygehuse kan være et middel for regionerne til at sikre, at der er andre tilbud tilgængelige, hvis man i Danmark ikke kan behandle inden for den maksimale ventetid. Imidlertid modtager Sundhedsstyrelsen meget få henvendelser vedr. maksimale ventetider til kirurgi.

 

Region Hovedstaden oplyser, at Herlev Hospital i 2001 indgik en formel aftale med Helsingborg om udførelse af brystkræftkirurgi pÃ¥ grund af begrænset kapacitet. SÃ¥ledes fik 50 patienter i perioden fra 2001-2003 udført brystkræftkirurgi i Helsingborg.

 

De øvrige regioner har oplyst, at der ikke foreligger konkrete aftaler med udlandet, hvad angår kræftkirurgi.

 

Â