Dato:            23. februar 2007

Kontor:         Kræftenheden

J.nr.:             2007-12103-585

Sagsbeh.:   MAR

Fil-navn:       Dokument 6

 


 

Besvarelse af spørgsmål nr. 275 (Alm. del), som Sundhedsudvalget har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 6. februar 2007

 

 

Spørgsmål 275:

 

" Ministeren bedes oplyse hvilke aftaler, der er lavet for at sikre kræftpatienternes rettigheder til behandling på udenlandske hospitaler indenfor de garanterede frister, samt oplyse hvilke tidsfrister der er for undersøgelse, behandling og efterbehandling af kræftpatienter."

 

 

 

Svar:

 

På nuværende tidspunkt har strålecentre og regioner aftaler omkring strålebehandling af kræftpatienter med sygehuse i Kiel og Flensborg i Tyskland samt Ullevål hospital og Rikshospitalet i Oslo, Norge. Desuden er der aftaler undervejs med Örebro sygehus i Sverige, og det overvejes ligeledes at indgå aftale med Malmø sygehus i Sverige. Slutteligt er der blevet taget initiativ til at undersøge mulighederne for aftaler med sygehuse i Hamburg, Berlin og Amsterdam.

 

Der foregår et løbende arbejde i regioner og på strålecentre med at vurdere behovet for udlandsaftaler. Arbejdet overvåges af Task Force for strålebehandling.

 

Ifølge bekendtgørelse om behandling af patienter med livstruende kræftsygdomme m.v. (Nr. 1749 af 21. december 2006) er de maksimale ventetider som følger, med mindre hensynet til patientens tilstand tilsiger noget andet:

 

Til forundersøgelse: 2 uger fra den dato, hvor sygehuset har modtaget lægehenvisning til forundersøgelse, til den dato sygehuset har tilbudt at påbegynde forundersøgelse

Til operation: 2 uger fra den dato, hvor patienten på baggrund af information fra den behandlende sygehusafdeling om diagnose og behandlingsmuligheder m.v. har givet samtykke (informeret samtykke) til operation, til den dato sygehuset har tilbudt at foretage operation.

Til medicinsk behandling, som er primær behandling: 2 uger fra den dato, hvor patienten på baggrund af information fra den behandlende sygehusafdeling om diagnose og behandlingsmuligheder m.v. har givet samtykke (informeret samtykke) til medicinsk kræftbehandling, til den dato afdelingen har tilbudt at påbegynde behandling, og senest 4 uger fra den dato, hvor afdelingen har modtaget henvisning til behandling.

Til strålebehandling, som er primær behandling: 4 uger fra den dato, hvor den relevante sygehusafdeling har modtaget henvisning til strålebehandling, til den dato sygehuset har tilbudt at påbegynde behandling.

Til efterbehandling: 4 uger fra den dato, hvor den relevante sygehusafdeling har modtaget henvisning til efterbehandling, til den dato afdelingen har tilbudt at påbegynde behandling.

 

 

Â