Dato:                   13. juni 2007

Kontor:               Regional sundhed

J.nr.:                    2006-12102-289

 

Sagsbeh.:          lpj

Fil-navn:             Dokument 6


 

 

Klinikken Livet Aps

v/Cheflæge, direktør Rick Steele

Tyttebærvej 26, Sejs

8600 Silkeborg

 


 

 

 

Klinikken Livet har fremsendt et antal e-mails og breve i denne sag herunder e-mails og breve af 12. januar 2007, 22. januar 2007, 18. februar 2007, 23. april 2007, 26. april 2007, 29. april 2007 samt brev af 17. marts 2007 til indenrigs- og sundhedsministeren.

 

Det fremgår heraf, at Klinikken Livet i 2006 indgik en aftale med Danske Regioner om behandling af kroniske smertepatienter efter den udvidede fritvalgsordning.  

 

I brevene anføres blandt andet, at Klinikken Livet kun har modtaget få henvisninger, idet de offentlige klinikker bevidst har modarbejdet Klinikken Livet ved at misinformere patienterne, forhale henvisningerne, antyde at Klinikken Livet ikke har forstand på det, Klinikken Livet laver, og at Klinikken Livet misligholder aftalen med Danske Regioner.

 

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har på baggrund af Klinikken Livets henvendelse af 29. januar 2007 til Folketingets Sundhedsudvalg indhentet udtalelser fra Region Midtjylland og Region Syddanmark. Regionerne er blevet bedt om at forholde sig til oplysningerne i brevene af 22. og 29. januar 2007, herunder, at Klinikken Livet kun har modtaget få henvisninger efter reglerne om det udvidede frie sygehusvalg.

 

Region Midtjylland har i den forbindelse ved brev af 9. marts 2007 oplyst, at patienter i regionen viderehenvises i overensstemmelse med reglerne om det udvidede frie sygehusvalg. Dette gælder også patienter, som er henvist til smertebehandling.

 

Region Syddanmark har oplyst: ”at de henvisende afdelinger ikke har fundet, at de statusvurderinger, som Klinikken Livet har udført, lever op til den tværfaglige statusvurdering, som er foreskrevet i aftalen med Danske Regioner. Derved er der ikke tilstrækkeligt grundlag for faglig vurdering af, hvilke moduler der yderligere skal iværksættes i forhold til patienterne. Denne vurdering skal efter aftalen foretages af den henvisende læge. Klinikken Livet har ikke villet uddybe de faglige vurderinger. Hermed er patientforløbene afbrudt. For Region Syddanmark er det et vigtigt princip, at der ved visitationen af patienterne så smidigt som muligt gives dem tilbud om den behandling, som de har behov for, enten ved det offentlige sygehusvæsen eller ved privatsygehuse med aftale med Danske Regioner. Samtidig er det vigtigt, at det sikres, at der gennemføres den relevante behandling. Således som smertebehandlingen er tilrettelagt i Danmark er statusvurderingen afgørende for den vurdering, der skal sikre patienten det rigtige forløb. Af faglige grunde har Region Syddanmark ikke fundet det forsvarligt af hensyn til patienterne at gå på kompromis med dette princip i forhold til Klinikken Livet.”

 

Danske Regioner har ved mail af 14. og 19. marts 2007 til Indenrigs- og Sundhedsministeriet oplyst, at Klinikken Livet har misligholdt aftalen med Danske Regioner, idet Klinikken Livet ensidigt har besluttet at ændre grundlaget for statusvurderingen og alene ladet patienterne vurdere af en læge og en psykolog.

 

Af aftalen mellem Danske Regioner og Klinikken Livet fremgår det, at patienten skal vurderes tværfagligt af læge, psykolog, fysioterapeut og socialrådgiver, og at der på den baggrund udarbejdes en statusvurdering. Vurderingen af patienten skal finde sted på patientens bopæl, hvor tre behandlere besøger denne.

 

Danske Regioner har oplyst, at på grund af denne misligholdelse af aftalen, har man den 13. marts 2007 meddelt Klinikken Livet, at aftalen med Klinikken Livet ikke vil blive forlænget, og at aftalen således ophører den 31. marts 2007.

 

Hvis Klinikken Livet ønsker at indgå en ny aftale om behandling af kroniske smertepatienter efter den udvidede fritvalgsordning, skal klinikken kontakte Danske Regioner herom. Danske Regioner kan høre Sundhedsstyrelsen, før de fastsætter kravene i en ny aftale.

 

Det kan i øvrigt oplyses, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet har gennemført en undersøgelse af, om patienterne får den information, de skal have bl.a. om deres fritvalgsmuligheder. Undersøgelsens resultat er offentliggjort og kan læses på Indenrigs- og Sundhedsministeriets hjemmeside.

 

Indenrigs- og Sundhedsministeriet finder i øvrigt ikke grundlag for, som Klinikken Livet har foreslået, at Klinikken Livet kan få samme status, som fritvalgssygehusene i sundhedslovens § 79, stk. 2, som praktiserende læger kan henvise til.

 

Kopi af dette brev er d.d. sendt til Danske Regioner og Sundhedsstyrelsen til orientering.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Vagn Nielsen