København, den 13. marts 2007

 j.nr.: 2006-12145-44


Regionsrådene

 

 

 

 

Kopi til Danske Regioner


 

Udmøntning af Indenrigs- og Sundhedsministeriets incitamentspulje til medfinansiering af private behandlingstilbud til patienter med spiseforstyrrelser  

 

Partierne bag psykiatriaftalen 2003 - 2006 aftalte i foråret 2006 at anvende 16,5 mio. kr. til at øge kapaciteten på spiseforstyrrelsesområdet. Det blev aftalt, at midlerne stilles til rådighed i form af en incitamentspulje, som amterne/ H:S/ regionerne kan søge til medfinansiering ved benyttelse af private behandlingstilbud. Partierne ønskede med puljen dels at bidrage til en udvidelse af behandlingskapaciteten her og nu og dels at opnå mulighed for at vurdere kvaliteten af de private tilbud, der er til rådighed, eller som ventes at blive etableret i nær fremtid.

 

Der blev på baggrund af ansøgninger fra amterne og H:S i juli 2006 bevilget støtte på tilsammen 9,4 mio. kr. fra puljen. Bevillingerne fordelte sig med 2,1 mio. kr. til Københavns Amt, 5,4 mio. kr. til Frederiksborg Amt, 0,4 mio. kr. til Hovedstadens Sygehusfællesskab, 0,9 mio. kr. til Vestsjællands Amt og 0,6 mio. kr. til Ribe Amt.

 

Indenrigs- og Sundhedsministeriet gjorde ved breve af 27. juli 2006 og 21. august 2006 amterne og H:S opmærksom på, at der er 7,1 mio. kr. tilbage puljen, som amterne/ H:S/ regionerne har mulighed for at søge.

 

Med psykiatriaftalen for 2007-2010, som blev indgået i oktober 2006, var der mellem regeringen og satspuljepartierne enighed om, at den del af midlerne, der endnu ikke er brugt, skal henstå til formålet foreløbig til udgangen af 2007. Der er således fortsat mulighed for at søge midler fra puljen.

 

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har til brug for min besvarelse af spørgsmål 272 stillet af Folketingets Sundhedsudvalg den 5. februar 2007 indhentet en udtalelse fra de regioner, der har fået bevilget tilskud fra puljen. Af disse udtalelser fremgår bl.a., at ingen af de tre regioner på nuværende tidspunkt har indgået aftaler med private behandlingssteder. I Region Hovedstaden har man endnu ikke fornyet de aftaler H:S, Frederiksborg Amt og Københavns Amt havde indgået. I Region Sjælland og Region Syddanmark har man slet ikke indgået aftaler endnu. Som konsekvens heraf er der indtil nu forbrugt ca. 1,0 mio. kr. af de bevilgede 9,4 mio. kr. 

 

Det fremgår af Sundhedsstyrelsens statusnotat om udviklingen i den børne- og ungdomspsykiatriske virksomhed, at der pr. 1. januar 2006 stod 252 på venteliste til behandling for spiseforstyrrelser. Der var 55 flere end året før. Dette tyder på, at der fortsat er behov for udvidelse af behandlingskapaciteten til denne gruppe patienter.

 

Jeg finder det, henset til puljens formål, ikke tilfredsstillende, at regionerne endnu ikke har indgået aftaler, som viderefører de aktiviteter, som Indenrigs- og Sundhedsministeriet har givet tilsagn om støtte til.

 

Jeg vil på den baggrund hermed opfordre de tre regioner, der har fået bevilget midler fra puljen, til hurtigst muligt at få indgået aftaler, så puljemidlerne kan komme de spiseforstyrrede patienter til gode, som midlerne var tiltænkt. Jeg vil samtidig opfordre alle regioner, der endnu ikke har tilstrækkelig behandlingskapacitet i eget regi til at behandle patienter med spiseforstyrrelser, til søge om tilskud fra puljen.

 

Af Region Syddanmarks udtalelse fremgår, at et privat behandlingssted ikke har ønsket at indgå aftale med amtet/ regionen, fordi den behandling, der gennemføres med tilskud fra puljen, skal evalueres bl.a. af Sundhedsstyrelsen. 

 

Jeg vil i den forbindelse understrege, at det er nødvendigt for at kunne efterleve målsætningen om efterfølgende at kunne vurdere kvaliteten af de private tilbud, at disse foretager en evaluering af kvaliteten i behandlingen og at de regioner, der modtager tilskud, efterfølgende gennemfører en samlet evaluering af kvaliteten i behandlingen.

 

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har ved brev af 3. juli 2006 til amterne og H:S oplyst, at evalueringen bl.a. skal ske efter følgende trinvise model.

 

  1. De private tilbud, som behandler patienter med støtte fra puljen redegør for den enkelte patients udbytte af behandlingen

 

  1. De amter/H:S/regioner, som modtager støtte fra puljen, udarbejder efterfølgende evaluering på baggrund af de indberetninger, der er foretaget af de private behandlingssteder om de enkelte patienter.

 

  1. Sundhedsstyrelsen foretager på baggrund af amternes/ regionernes evalueringer en efterfølgende samlet evaluering.

 

Ministeriet har med disse krav fastlagt de overordnede rammer for udmøntning af puljen. Herefter er det op til regionerne og de private behandlingssteder at gennemføre evalueringen i overensstemmelse med disse krav.

 

Som det fremgår af ovenstående evalueringstrin 3, foretager Sundhedsstyrelsen på baggrund af regionernes evalueringer en efterfølgende samlet evaluering. Heri ligger, at Sundhedsstyrelsen efter puljens udløb indsamler og bearbejder regionernes evalueringer med henblik på at videreformidle erfaringerne fra den behandling, der er gennemført med støtte fra puljen.

 

Jeg håber med dette brev at have tydeliggjort, at kravet om evaluering, herunder Sundhedsstyrelsens afsluttende indsamling og bearbejdning af regionernes evalueringer, er nødvendig for at kunne vurdere kvaliteten af de private tilbud. En sådan evaluering er efter min opfattelse i alles interesse, hvorfor denne forudsætning ikke bør være en hindring for indgåelse af aftaler mellem regioner og private behandlingssteder.

 

Jeg håber herved også, at de regioner, der har fået midler fra puljen, hurtigst muligt indgår de aftaler, som er nødvendige for, at midlerne kan komme patienter med spiseforstyrrelser til gode, og at de regioner, der ikke har søgt om midler genovervejer deres beslutning. 

 

Jeg vil afslutningsvis bede regionerne om inden den 1. april 2007 overfor Indenrigs- og Sundhedsministeriet at oplyse, hvornår regionerne forventer at indgå aftaler med de private behandlingssteder i overensstemmelse med de tilsagn om tilskud, som Indenrigs- og Sundhedsministeriet har givet. Regionerne bedes endvidere oplyse, om regionerne har planer om at søge om midler/ yderligere midler fra puljen i 2007.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Lars Løkke Rasmussen