Dato:            3. juli 2006

Kontor:         Regional sundhed

J.nr.:             2006-12145-44

 

Sagsbeh.:   SEB

Fil-navn:       Dokument 3


 

Samtlige Amter

Hovedstandes Sygehusfællesskab

Bornholms regionskommune


 

 

 

Evaluering af behandlingen i de private behandlingstilbud der behandler patienter med spiseforstyrrelser med tilskud fra Indenrigs- og Sundhedsministeriets incitamentspulje

 

Baggrund

Som anført i Indenrigs- og Sundhedsministeriets brev af 17. maj 2006 vedrørende incitamentspuljen til medfinansiering af behandling af patienter med spiseforstyrrelser i private behandlingstilbud, skal de private tilbud, som behandler patienter med støtte fra denne pulje, evaluere kvaliteten i behandlingen. De amter/H:S/regioner, der modtager tilskud, skal efterfølgende foretage en samlet evaluering af kvaliteten i behandlingen.

 

I brevet af 17. maj 2006 blev det tilkendegivet, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet på baggrund af et oplæg fra Sundhedsstyrelsen ville vende tilbage med en konkretisering af kravene til denne evaluering.

 

Tilrettelæggelsen af evalueringen

Evalueringen vil ske trinvist således:

 

  1. De private tilbud, som behandler patienter med støtte fra puljen redegør for den enkelte patients udbytte af behandlingen

 

  1. De amter/ H:S/ regioner, som modtager støtte fra puljen, udarbejder efterfølgende evaluering på baggrund af de indberetninger, der er foretaget af de private behandlingssteder om de enkelte patienter.

 

  1. Sundhedsstyrelsen foretager på baggrund af amternes/ regionernes evalueringer en efterfølgende samlet evaluering.

 

Efter drøftelse med Sundhedsstyrelsen forudsættes med udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens rapport om spiseforstyrrelser, at behandlingsstedernes evaluering af den enkelte patients behandlingsforløb indeholder en faglig vurdering i forhold til udviklingen i nogle biologiske, spiseadfærdsmæssige og psykologiske parametre.

Parametrene tager udgangspunkt i de langsigtede mål for behandlingen, som ikke nødvendigvis kan forventes at blive opnået indenfor en kortere periode. Men der bør alligevel sigtes imod disse mål, som derfor bør være pejlemærker ved evalueringen af indsatsen.

 

Der skal således i evalueringerne redegøres for følgende forhold:

 

1)      En beskrivelse af udviklingen i patientens BMI (dvs. angivelse af før/efter BMI)

2)      En beskrivelse af udviklingen i patientens psykiatriske og somatiske komplikationer i løbet af behandlingsforløbet.

3)      En beskrivelse af i hvilket omfang patienten i forbindelse med behandlingsforløbet har etableret en regelmæssig/normal spisning (normalt fødevalg, normal fødemængde og normalt mÃ¥ltidsmønster), der ikke hæmmer socialt samvær

4)      En beskrivelse af i hvilket omfang behandlingsforløbet har medført ophør af overspisningsperioder, opkastninger, tvangsmotion, brug af afføringsmidler, vandrivende midler og slankemidler samt en beskrivelse af patientens menstruationsmønster i løbet af behandlingsforløbet

5)      Udviklingen i patientens accept af krop, vægt og kroppens udseende og oplevelse af selvværd

 

Instrumenter til måling af parametrene ved evalueringen

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at der anvendes validerede evalueringsinstrumenter.

 

Sundhedsstyrelsen oplyser, at Center for Spiseforstyrrelser ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Hospital i Risskov har udviklet anerkendte instrumenter til interview og selvrapportering ved evaluering af spiseforstyrrelser. Evalueringen kan derfor ifølge Sundhedsstyrelsen med fordel ske ved at anvende 3 af disse skemaer, suppleret med en laboratoriescreening og andre undersøgelser efter de i Sundhedsstyrelsens rapport om spiseforstyrrelser opstillede anbefalinger.

 

Sundhedsstyrelsen foreslår at anvende følgende 3 skemaer: 1) Et Interviewskema om spiseforstyrrelsens udvikling og status de sidste tre måneder målt med EDE (Eating Disorder Examination) (BAB A). 2) Interviewskema til bestemmelse af psykiatrisk comorbiditet (PSE kort version til klinisk brug). 3) Interviewskema til optagelse af somatisk anamnese og beskrivelse af somatisk status (BAB S).

 

Skemaerne kan rekvireres hos Center for Spiseforstyrrelser ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Hospital i Risskov.

 

Ifølge Sundhedsstyrelsen kan det anbefales, at der foretages en screening af patienterne, når behandlingen indledes og ved afslutningen af behandlingsforløbet.

 

Evalueringen skal endvidere indeholde en beskrivelse af behandlingens art og omfang, herunder om der har været tale om ambulant behandling, behandling under indlæggelse m.v.

 

Patientens selvrapportering

Center for Spiseforstyrrelser ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Hospital i Risskov har udviklet 2 skemaer til brug for patientens selvrapportering om spiseforstyrrelse, krop og selvværd og patientens generelle psykiske tilstand. Disse skemaer, der med fordel kan anvendes, hvis en sådan belysning ønskes foretaget, kan rekvireres hos Center for Spiseforstyrrelser ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Hospital i Risskov.

 

Virksomhedsansvarlig læge

Midlerne fra incitamentspuljen kan alene anvendes til medfinansiering af sundhedsfaglig behandling, jf. sygehuslovens § 3, stk. 3 og sundhedslovens § 75, stk. 2, jf. at det fremgår af Folketingsvedtagelse V 53, at der arbejdes hen mod at give spiseforstyrrede samme rettigheder, som i det udvidede frie sygehusvalg.

 

Det præciseres på den baggrund, at private behandlingstilbud, der behandler patienter, med støtte fra puljen, skal have anmeldt/ anmelde en virksomhedsansvarlig læge til Sundhedsstyrelsen, jf. lov om virksomhedsansvarlige læger.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Steffen Egesborg Hansen