Dato:            13. marts 2007

Kontor:         Regional sundhed

J.nr.:             2006-12145-44

Sagsbeh.:   jli

Fil-navn:       Dokument 2

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 271 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 5. februar 2007

 

Spørgsmål 271:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 24. januar 2007 fra PS Landsforening - Pårørende til Spiseforstyrrede, jf. alm. del - bilag 298 og herunder navnlig redegøre for, i hvilket omfang der er fastsat retningslinjer for amternes indgåelse af aftaler med private behandlingssteder og evalueringsmåde, eller om det står de enkelte regioner fuldstændig frit selv at vælge samarbejdspartner og fastlægge evalueringsmåde."

 

Svar:

Partierne bag psykiatriaftalen 2003 - 2006 aftalte i foråret 2006 at anvende 16,5 mio. kr. til at øge kapaciteten på spiseforstyrrelsesområdet. Det blev aftalt, at midlerne stilles til rådighed i form af en incitamentspulje, som amterne/ H:S/ regionerne kan søge til medfinansiering ved benyttelse af private behandlingstilbud. Partierne ønskede med puljen dels at bidrage til en udvidelse af behandlingskapaciteten her og nu og dels at opnå mulighed for at vurdere kvaliteten af de private tilbud, der er til rådighed, eller som ventes at blive etableret i nær fremtid.

 

Et af Indenrigs- og Sundhedsministeriets krav til ansøgerne var og er, at ansøgninger til puljemidlerne skal suppleres med oplysninger om, hvilke private tilbud der er indgået aftale med eller, der forventes at blive indgået aftale med og hvor mange patienter, henholdsvis døgn- og dagpatienter, fordelt på diagnose, der tænkes henvist til de pågældende private tilbud.

 

. / .


Herudover har Indenrigs- og Sundhedsministeriet i brev af 3. juli 2006 til amterne og H:S stillet krav til de private tilbud om evaluering af kvaliteten i behandlingen og til de amter/ regioner, der modtager tilskud, om en efterfølgende samlet evaluering af kvaliteten i behandlingen (kopi af brevet er vedlagt til udvalgets orientering).

 

Evalueringen skal jf. ministeriets brev bl.a. ske efter følgende trinvise model

 

  1. De private tilbud, som behandler patienter med støtte fra puljen redegør for den enkelte patients udbytte af behandlingen

 

  1. De amter/ H:S/ regioner, som modtager støtte fra puljen, udarbejder efterfølgende evaluering på baggrund af de indberetninger, der er foretaget af de private behandlingssteder om de enkelte patienter.

 

  1. Sundhedsstyrelsen foretager på baggrund af amternes/ regionernes evalueringer en efterfølgende samlet evaluering.

 

Det fremgår ligeledes af brevet, at midlerne fra incitamentspuljen alene kan anvendes til medfinansiering af sundhedsfaglig behandling, jf. sygehuslovens § 3, stk. 3 og sundhedslovens § 75, stk. 2, hvorfor det private behandlingstilbud, der behandler patienter, med støtte fra puljen, skal have anmeldt/ anmelde en virksomhedsansvarlig læge til Sundhedsstyrelsen, jf. lov om virksomhedsansvarlige læger.

 

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har med disse krav fastlagt de overordnede rammer for udmøntning af incitamentspuljen. Herefter er det op til amterne/ H:S/ regionerne og de private behandlingssteder at gennemføre evalueringen i overensstemmelse med disse krav.