Dato:            26. februar 2007

Kontor:         Regional sundhed

J.nr.:             200712140-229

Sagsbeh.:   SEB

Fil-navn:       Dokument 3

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 237 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 18. januar 2007

 

Spørgsmål 237:

"Hvilke muligheder har man givet pårørende til psykisk syge for at støtte op om den psykisk syge, herunder bedes oplyst om pårørende f.eks. har ret til orlov for i en periode at støtte op om og hjælpe en psykisk syg? I benægtende fald, hvad er så ministerens holdning til at indføre sådanne muligheder for de pårørende?"

 

Svar:

Jeg har til brug for besvarelsen anmodet Socialministeriet og Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender om bidrag.

 

Socialministeriet har oplyst følgende:

 

”Pasningsorlov

§ 118 i serviceloven giver en person mulighed for at passe en nærtstående med betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne i en kortere periode. Kommunalbestyrelsen skal ansætte den pågældende hvis følgende betingelser er opfyldt:

 

  1. Alternativet til pasning i hjemmet er døgnophold uden for hjemmet eller plejebehovet svarer til fuldtidsarbejde.
  2. Der er enighed mellem parterne om etableringen af pasningsforholdet.
  3. Kommunalbestyrelsen vurderer, at der ikke er afgørende hensyn, der taler imod, at det er den pågældende person, der passer den nærtstående.

 

§ 118 omfatter børn, voksne og ældre, der har en varig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse. Personer med kronisk eller langvarig, men ikke uhelbredelig, sygdom er også omfattet af bestemmelsen.

 

Pårørende kan efter § 118 få orlov i op til 6 måneder i sammenhæng. Orlovsperioden kan dog deles op i 2 perioder af indtil 3 måneders varighed.

 

Selve retten til orlov hører under Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender.

 

 

Afløsning og aflastning

Hvis en pårørende passer en person med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne, har kommunen pligt til, efter servicelovens § 84, at sørge for afløsning eller aflastning. Kommunen skal efter en konkret individuel vurdering tilbyde den familie eller den person, der passer personen, afløsning eller aflastning. Afløsning foregår i hjemmet mens aflastning foregår som et dag-, nat- eller døgnophold i et dag- eller døgntilbud.

 

Kommunen kan efter § 84 tilbyde et midlertidigt ophold til personer, der i en periode har brug for pleje og omsorg for der igennem at sikre, at den enkelte længst muligt kan blive boende i eget hjem.”

 

Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender har vedrørende retten til fravær fra arbejdet oplyst følgende:

 

”Efter lov om lønmodtageres ret til fravær fra arbejdet af særlige familiemæssige årsager, § 1, stk. 1, nr. 2, har en lønmodtager, der er ansat af kommunen efter bestemmelserne herom i lov om social service til at passe en nærtstående med betydeligt og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig lidelse, ret til fravær fra arbejdet. Ansættelsesperioden kan højest være 6 måneder, og ansættelsen er betinget af, at alternativet til pasning i hjemmet er døgnophold uden for hjemmet, eller plejebehovet svarer til et fuldtidsarbejde.”

 

Jeg kan henholde mig til det af Socialministeriet og Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender anførte.