Dato:            20. februar 2007

Kontor:         Regional sundhed

J.nr.:             2007-12140-230

Sagsbeh.:   jli

Fil-navn:       Dokument 4

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 234 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 18. januar 2007

 

Spørgsmål 234:

"Kan ministeren oplyse om, hvorvidt henvisningsmønstret for behandling af torturofre har ændret sig og i den sammenhæng redegøre for hvor mange, der bliver behandlet set i forhold til antal henviste?"

 

Svar:

Jeg har til brug for min besvarelse indhentet en udtalelse fra regionerne. Regionerne har over for mig oplyst følgende:

 

Region Hovedstaden

”Generelt er det opfattelsen hos Regionens Psykiatriske Afdelinger/Centre, at der ikke er sket systematiske ændringer, hverken i henvendelses- eller henvisningsmønstret, indenfor området.

 

Mht. en redegørelse for hvor mange, der bliver behandlet set i forhold til antal henviste, er dette vanskeligt at vurdere.

 

For det første er det (som anført under besvarelsen af spørgsmål 233) ikke muligt mere specifikt at trække statistik over henviste torturofre. Man kan heller ikke blot gå ud fra at en vis andel af patienterne med PTSD-diagnoser er torturofre, idet tilgangen af torturofre i sagens natur vil afhænge af ydre omstændigheder. Det har eksempelvis betydning, om der er et asylcenter i området eller ej.

 

For det andet varierer henvisningspraksis blandt områdets praktiserende læger. I nogle områder henvises patienterne direkte til RCT-Centret eller Oasis, mens de andre steder i første omgang henvises til den lokale psykiatriske afdeling, som så evt. viderehenviser til RCT eller Oasis.

 

For det tredje er statistikker bagud i tiden uhyre ressourcekrævende m.h.t. at redegøre for hvor mange, der bliver behandlet set i forhold til antal henviste, idet der ikke findes et fyldigt journalmateriale. En sådan undersøgelse har derfor ikke fundet sted.

 

Med hensyn til det samlede antal henvisninger til RCT-Centret og Oasis inklusive dem, som ikke bliver indtaget til behandling, så ligger regionen ikke selv inde med oplysninger herom, idet mange patienter henvises direkte af de praktiserende læger til de private behandlingssteder. Oplysningerne nedenfor stammer derfor direkte fra de to behandlingssteder.

 

Pr. 25. oktober 2006 havde OASIS 134 personer på venteliste til visitation. Ventetid til behandling på OASIS var på det tidspunkt mellem 1½ – 2 år. Da driftsoverenskomsten mellem OASIS og Region Hovedstaden (dengang H:S, Københavns Amt) blev indgået primo 2005 var ventetiden få uger.

 

Pr. 12. oktober 2006 havde RCT-Centret 68 personer på venteliste til visitation. Ventetid til behandling på RCT var gennemsnitlig 15-17 måneder. RCT kom fra 1. januar 2006 under samme ordning som OASIS, og før dette opererede RCT ikke med egentlige ventelister.

 

I Region Hovedstadens egne almenpsykiatriske tilbud er der oftest ikke venteliste til akut eller subakut behandling af svær sindslidelse eller alvorlige traumer.”

 

Region Sjælland

”Klinik for Traumatiserede Flygtninge, Vordingborg, åbnede for behandling af klienter juni 2004. Optagelsesområdet har været Storstrøms Amt frem til regionsdannelse pr. 1.1.2007.

 

Klinikken har i overensstemmelse med anbefalingerne i Rapport fra Arbejdsgruppen om Rehabilitering af Traumatiserede Flygtninge, Sundhedsministeriet april 2001, fra starten modtaget borgere iht. sygehusloven.

 

Klinikken har således ikke, som nogle andre behandlingsinstitutioner for flygtninge, oplevet en ekstraordinær tilgang af henvisninger i anledning af overgang fra kommunalt betalt behandling til 'gratis' behandling.

 

Klinikken har i perioden maj 2004 – januar 2007 modtaget i alt 190 henvisninger, fordelt som følger:

 

 

Af de 190 henviste klienter er 44 i aktuelt behandlingsforløb, 60 har afsluttet behandlingsforløb, 47 er på venteliste og 39 henvisninger er henlagt (f.eks. visitation til mere hensigtsmæssigt regi, klienter har ændret planer osv.)

 

Klinikken har indtil nu haft en venteliste på ca. 1 år. Der er pr. 1. januar 2007 ansat ekstra behandlerteam, således at ventelisten kan nedbringes. Det må dog forventes, at antallet af henvisninger vil stige i 2007, som følge af henvisninger fra regionens nordlige område, de tidligere Roskilde og Vestsjællands amter.”

 

 

Region Syddanmark

”Region Syddanmark ser sig ikke i stand til at besvare spørgsmål 234 for så vidt angår behandlingen på regionens psykiatriske sygehuse og den til disse tilknyttede distriktspsykiatri. Grunden er, at man efter gældende praksis i den almene behandlingspsykiatri ikke selvstændigt registrerer efter patienternes etniske tilhørsforhold eller henvisningsårsag. Behandlingen i det almenpsykiatriske sygehusvæsen af torturofre for psykiatriske lidelser kan således ikke særskilt identificeres og er således indbefattet i de samlede opgørelser over aktivitetsniveauet.

 

Det skal bemærkes, at RCT-Jylland (Haderslev) har eksisteret i hele perioden fra 1999. Institutionen er blandt de selvejende institutioner, der er nævnt i Sundhedslovens § 79 stk. 2. RCT Fyn, der er oprettet af Fyns Amt modtog sine første henvisninger september 2003. Center for Traume og Torturoverlevere, Vejle blev oprettet i 2001 af Vejle Amt. De specifikke rehabiliteringsopgaver vedrørende torturofre varetages således i Region Syddanmark i overvejende grad på disse tre centre og ikke i den almindelige behandlingspsykiatri.

 

Med baggrund i oplysninger fra de tre centre kan udviklingen i rehabiliteringsindsatsen beskrives som følger:

 

 

Region Midtjylland

”Der blev pr. 1. januar 2003 en amtslig sygehusopgave at tilbyde særlige behandlingspladser for traumatiserede flygtninge.

 

Nedenfor er opgjort antal patienter, som er henvist og behandlet på Region Midtjyllands tilbud for traumatiserede flygtninge og torturofre efter sygehusloven i perioden 2003-2006. Der foreligger ikke tilsvarende opgørelser vedrørende private behandlingstilbud.

 

Antal henvisninger og behandlinger 2003 - 2006

 

Antal henvisninger

Antal behandlinger

 

RCT

Ã…rhus

TTF

Holstebro

I alt

Region Midt

RCT

Ã…rhus*

TTF

Holstebro

I alt

Region Midt

2003

 80

-

 80

23 (53)

-

 23

2004

 74

-

 74

47 (62)

-

 47

2005

144

16

160

49 (68)

 4

 53

2006

116

63

179

49 (65)

54

103

* Tallet i parentes er antal gennemførte forundersøgelser.

 

Som det fremgår, er både antallet af henvisninger og behandlede patienter steget i perioden.

 

Der var navnlig en stor vækst i antallet af henvisninger til RCT i Århus i 2005, og der har været en betragtelig stigning i antallet af henvisninger til TTF i Holstebro fra 2005-2006. Sidstnævnte vurderes at være udtryk for, at patienter, som tidligere blev henvist til privatpraktiserende psykologer eller andre behandlingstilbud, i stedet er blevet henvist til det nye Team i Holstebro.

 

Som det fremgår, er behandlingsaktiviteten i Region Midtjyllands tilbud samlet øget fra 23 i 2003 til 103 i 2006 primært som følge af etableringen af TTF i Holstebro.

 

Den fremtidige tilrettelæggelse og dimensionering af behandlingstilbudene vil som nævnt blive behandlet i forbindelse med Region Midtjyllands kommende psykiatriplan.”

 

Region Nordjylland

”Med hensyn til spørgsmål 234 kan det oplyses, at der i Region Nordjylland

findes et Rehabiliterings - og Revalideringscenter for Flygtninge. Herfra er det oplyst, at centret først fik oprettet behandlingspladser i henhold til

sygehusloven (nu sundhedsloven) pr. 1. september 2005.

 

Før dette tidspunkt henviste og betalte kommunerne for centrets behandling af traumatiserede flygtninge/torturofre. Fra den 1. september 2005 blev henvisningskompetencen ændret, således at det i Nordjyllands Amt kun var lægerne, der kunne henvise til behandling i henhold til sygehusloven. Oplysningerne om ventelister kan derfor kun relatere sig til perioden fra 1. september 2005.

 

I perioden siden 1. september 2005 og til dato er der modtaget i alt 93 lægehenvisninger, fordelt med 37 i 2005, 54 i 2006 og 2 i 2007. Ud af disse har 24 personer modtaget et afslag på behandling, idet de ikke tilhørte målgruppen for behandling, d.v.s. at de ikke havde symptomer på PTSD

grundet traumatiske hændelser i hjemlandet (primært eller sekundært

traumatiserede).

 

Centret har 21 behandlingspladser i henhold til sundhedsloven. Før 1. september 2005 havde centret 45 behandlingspladser, finansieret af kommunerne, hvoraf flertallet modtog traumebehandling med udgangspunkt i symptomer på PTSD. Centret havde således en større behandlingskapacitet tidligere. Da antallet af henvisninger ikke synes at være faldet, er ventetiden til behandling mere end fordoblet. Der er i øjeblikket i alt 49 på venteliste til behandling, hvilket betyder en ventetid på 1½ - 2 år, idet den gennemsnitlige behandlingstid forventes at være på op til 1 år.

 

Fra de almenpsykatriske afdelinger er det oplyst, at patienterne typisk indlægges via den psykiatriske skadestue eller indlægges direkte via egen

læge med symptomer på en psykiatrisk lidelse. Der er således tale om et

henvisningsmønster, der svarer til alle andre patienter og ikke noget specifikt for så vidt angår torturofre, og der kan her ikke siges noget om stigning eller fald i ventelister.”