Dato:           

Kontor:         Kommunal sundhed

J.nr.:             2006-1462-83

Sagsbeh.:   SHH

Fil-navn:       spørgsmål/spm 23 brændeovne

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 23 (Alm. del), som Sundhedsudvalget har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 16. oktober 2006

 

Spørgsmål 23:

"Hvilke forbedringer i kortlægningen af øget dødelighed, luftvejslidelser, lungekræft, hjerte-kar-sygdomme og dage med tabt arbejdsfortjeneste agter ministeren at foretage i lyset af den viden, der eksisterer i dag om sundhedsfaren ved røg fra brænde?"

 

Svar:

På baggrund af indhentet udtalelse fra Miljøstyrelsen kan jeg oplyse, at i forbindelse med regeringens indsats inden for miljø og sundhed anvendes der ca. 2 mil. kr. om året til at forbedre vores viden om luftforurening med partikler. Et af de prioriterede områder er luftforurening fra brændeovne. Her er en af målsætningerne netop en forbedret kortlægning af eksponeringen for brændeovnsrøg, og de deraf følgende sundhedseffekter. Der er gennemført målinger i en række områder, hvor brændeovnes bidrag til luftforureningen er blevet bestemt. Miljøministeriet vil snart offentliggøre en rapport, der giver en status for dette arbejde. I forbindelse med miljø og sundhedsindsatsen arbejdes der også med projekter, der skal give os en bedre forståelse af brænderøgens sundhedsskadelige egenskaber.