Dato:            2. februar 2007

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2007-12105-111

Sagsbeh.:   TK

Fil-navn:       Dokument 7

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 227 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 17. januar 2007

 

Spørgsmål 227:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 3. januar 2007 fra Ambulix vedrørende brug af lægehelikoptere, jf. alm. del – bilag 256."

 

Svar:

Ambulix fremsender tre papirer vedrørende Sundhedsstyrelsens anbefaling om anvendelsen af lægehelikoptere i den præhospitale indsats. Første papir vedrører spørgsmålet om, hvorfor de anbefalede HEMS helikoptere ikke kan flyve om natten. Det andet papir vedrører spørgsmålet om, hvorvidt Forsvarets helikoptere kan varetage opgaven alene, og det tredje papir vedrører Indenrigs- og Sundhedsministeriets oplysninger til Ritzaus Bureau vedrørende natflyvning.

 

De fremsendte oplysninger om natflyvninger svarer til de oplysninger jeg har fået fra Sundhedsstyrelsen, og som ligger til grund for Sundhedsstyrelsens anbefalinger, jf. min besvarelse af 12. januar 2006 af spørgsmål nr. 211.

 

Spørgsmålet om, i hvilket omfang forsvarets helikopter kan varetage lægehelikopteropgaverne i fremtiden har indgået i Sundhedsstyrelsens udredning af en landsdækkende helikopterordning i Danmark. Forsvarskommandoen har derfor været repræsenteret i Sundhedsstyrelsens arbejdsgruppe.

 

Det fremgår af Sundhedsstyrelsens udredning, at forsvarets nuværende støtte til sygehusvæsenet kun løses som lejlighedsvise opgaver. Helikopterstrukturen er ikke dimensioneret til at løse disse opgaver, men løser disse når der er rådig kapacitet hertil, og når dette samtidig ikke vurderes at forhindre forsvaret i at løse de permanente opgaver. Forsvarskommandoen vurderer derfor, at redningshelikopterne ikke kan betragtes som en del af det præhospitale system, da der ikke permanent er tilknyttet ressourcer hertil, og de kan derfor ikke indtænkes som en fast ressource til rådighed for sundhedsvæsenet.

 

Det fremgår samtidigt af udredningen, at forsvarets redningshelikopteres missioner i de seneste år har haft en stigning på 37 % på tre år i antallet af akutte patienttransporter på landsplan, hvoraf Bornholm tegner sig for en tredjedel.

 

Sundhedsstyrelsen finder derfor, at det med det konstaterede øgede antal overflytninger mellem sygehuse er vigtigt, at regionerne overvejer organisation af interhospital transport af akut og svært syge patienter. En sådan organisation må naturligt have sammenhæng med det samlede akutsystem i sundhedsvæsenet og de eksisterende præhospitale ordninger med mulighed for højt specialiseret medicinsk indsats. Samtidig anbefaler man med baggrund i den kendte døgnvariation i behovet for præhospital indsats, at der i første fase kun bør foretages flyvninger i dagtiden, jf. i øvrigt min besvarelse af 12. januar 2007 af spørgsmål nr. 211.

 

Sundhedsstyrelsens anbefalinger vedr. lægehelikoptere indgår som en del af en række anbefalinger om den samlede akut medicinske indsats. Anbefalingerne, som nu er i høring, lægger op til en ændring i retning af større og fagligt stærkere enheder. Når resultaterne af høringsrunden forligger, vil der være et samlet fagligt grundlag for den politiske stillingtagen til, hvordan akutberedskabet skal tilrettelægges fremover.