talepapir

Det talte ord gælder

Tilhørerkreds:             Sundhedsudvalget

Anledning: Åbent samråd   N                                                           

Taletid:                        

Tid og sted: fredag den 12. januar 2007.                                       

Fil-navn:                       samråd N.t2.doc

 

Samråd N: Ministeren bedes redegøre for ventetiderne for behandling af torturofre, herunder udviklingen i ventetiderne de seneste år.

Jeg kan oplyse, at regionerne ikke registrerer ventetid særskilt for de personer, som venter på at få behandlet deres traumer ved en af regionens psykiatriske afdelinger. Regionerne kan alene oplyse ventetider for de særlige behandlingstilbud, der er oprettet for traumatiserede personer.

Derudover er det muligt at oplyse ventetider for behandling på de private centre, som siden 2000 har modtaget driftstilskud fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Ventetiden var i 2000 ca. 2 år for RCT i Jylland og hhv. 10 måneder på OASIS og 3 – 4 måneder på CEPAR. I 2002 var ventetiderne faldet til 12 – 14 måneder på RCT i Jylland, 5-9 måneder på OASIS og til 2-3 måneder på CEPAR.

Fra 2004 blev OASIS og RCT i Jylland omfattet af reglerne om frit sygehusvalg, og det blev præciseret, at behandling af traumatiserede flygtninge er en sygehusopgave. Det betyder, at der ikke som hidtil bliver indhentet betalingstilsagn hos kommunen forinden henvisning. (CEPAR var på det tidspunkt gået i betalingsstandsning og lukket).

Der ydes herefter behandling af traumatiserede patienter på specialiserede behandlingstilbud i de tidligere Vejle, Århus, Nordjyllands, Fyns og Storstrøms Amter foruden på de to private centre – OASIS og RCT i Jylland.

Der er over tid afdækket et stort behov for behandlingstilbud til traumatiserede patienter. Det må således konstateres, at ventetiderne i 2005 var imellem ½ og 2½ år.

I 2006 er ventetiderne fortsat på samme niveau. Dette til trods for, at der i 2006 er oprettet et tilbud i Ringkjøbing Amt og RCT i København er blevet omfattet af det frie sygehusvalg.

Disse meget lange ventetider er naturligvis ikke tilfredsstillende.  Hvad vi skal gøre ved det, vil jeg vende tilbage til ved besvarelsen af samrådsspørgsmål P.