Dato:            12. januar 2007

Kontor:         Internationalt kt.

J.nr.:             2006-10333-293

Sagsbeh.:   ksc

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 214 (Alm. del), som Sundhedsudvalget har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 10. januar 2007

 

Spørgsmål 214:

"Vil ministeren oplyse hvilke forslag/initiativer i forlængelse af Kommissionens meddelelse af 26. september 2006 om Fællesskabets indsats vedrørende sundhedssektoren, som ministeren på baggrund af bl.a. den nationale høring kan foreslå/støtte op om.”

 

Svar: 

Ved mødet i Folketingets Europaudvalg den 24. november 2006 orienterede jeg under dagsordenspunktet ”Siden sidst” om Kommissionens høring om Fællesskabets indsats på sundhedsområdet. 

 

Ved den lejlighed oplyste jeg bl.a, at formålet med høringen for det første er at få etableret klare retlige rammer for patientmobilitet og for det andet at få identificeret områder, hvor en indsats på fællesskabsniveau kan understøtte medlemslandenes egne tiltag på sundhedsområdet.

 

Jeg tilkendegav samtidig, at det er en vigtig sag, fordi den bl.a. vedrører spørgsmålet om, hvornår en patient kan blive behandlet i et andet EU-land for det offentliges regning. Det gælder både hospitalsbehandling og ikke-hospitalsbehandling. 

 

Jeg gav endvidere udtryk for, at tiden efter min opfattelse er moden til, at vi i EU får en tilbundsgående behandling af, hvilke fælles rammer vi ønsker for vores samarbejde om udveksling af sundhedsydelser og patienter.

 

Endelig oplyste jeg, at regeringen er positivt indstillet over for Kommmissionens høring. Den rejser en række relevante spørgsmål både i forhold til adgangen til betalt behandling i udlandet og i forhold til øget samarbejde mellem medlemslandenes sundhedsvæsener.

 

Regeringen er i færd med at overveje Kommissionens høring med henblik på afgivelse af et høringssvar og har endnu ikke fastlagt sin holdning.

 

Regeringens høringssvar vil blive oversendt til orientering for såvel Folketingets Europaudvalg som Folketingets Sundhedsudvalg.