Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

MOS/ J.nr. 2007-76

Folketingets Sundhedsudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 9. marts 2007

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 21. december 2006 følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 195 (SUU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 195:

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 10. december 2006 fra Zilla Stensig om Cochlear Implant, jf. alm. del. - bilag 199, herunder oplyse hvilke tilbud, der gives forældrene og deres små børn, så de får kvalificeret hjælp til barnets sproglige udvikling?”

 

 

Svar:

 

Da spørgsmålet om genoptræning af børn med et cochlear implantat går på tværs af flere sektorer, har jeg bedt Indenrigs- og Sundhedsministeriet om et bidrag.

 

Sundhedsstyrelsen skriver i den forbindelse:

 

”Det oplyses, at Øst- og Vestdansk Center for CI primært tilbyder de CI-opererede børn justering (tuning) af implantatet. Det er nødvendigt med løbende justering af CI’en, idet barnets auditive system skal tilvænnes gradvis til lyd og tale. Der er særligt behov for hyppig opfølgning i tiden kort efter operationen, hvorfor børnene ses hyppigere de første år efter operationen. Herefter ses barnet typisk 1 gang årligt.”

 

Vedrørende genoptræning efter endt operation oplyser Sundhedsstyrelsen:

 

”Foruden justering af CI’en har barnet brug for tale- og sprogstimulering, da det auditive system skal trænes i opfattelse af tale, og barnet skal udvikle et talesprog. Det er det enkelte barns bopælskommune, som har ansvar for at tilrettelægge og forestå tale- og sprogundervisning til det CI-opererede barn. I forbindelse med udredning og forundersøgelser til CI-operationen orienterer hospitalet Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i barnets bopælskommune, som herefter udarbejder et tale- og sprogundervisningstilbud til barnet. Tilbuddene er ens, uanset om barnet har uni- eller bilateralt CI.”

 

Med hensyn til de tilbud, der gives om genoptræning af børn med et cochlear implantat i kommunalt regi henvises til svar på alm. del spørgsmål 317.

 

Da jeg er blevet klar over, at de tilbud, der gives til børn med et cochlear implant, ikke altid er tilfredsstillende, har jeg igangsat et arbejde, der skal afklare, hvordan vi sikrer, at børn med et cochlear implantat får den bedst mulige støtte til at optræne hørelsen og udvikle et talesprog. I den forbindelse har Socialministeriet gentagne gange været i kontakt med den forælder, hvis henvendelse dette spørgsmål henviser til.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

/ Karin Munk Petersen