Dato:            15. januar 2007

Kontor:         Internationalt kt.

J.nr.:            

Sagsbeh.:   HEB

Fil-navn:       SUU spm. 191

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 191 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 20. december 2006

 

Spørgsmål 191:

"Hvilke regler gælder der for, at en tandlæge kan miste retten til at drive virksomhed, og er det korrekt, at påtale fra diverse myndigheder ikke behøver at føre til ændring af konkret (kritisabel) praksis?"

 

Svar:

Tandlæger er som autoriserede sundhedspersoner, jf. § 47 i lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed (lov nr. 451 af 22. maj 2006), omfattet af denne lovs regler om fratagelse af autorisation.

 

Det fremgår af lovens § 6, at en autoriseret sundhedsperson kan fratages autorisationen, såfremt udøveren må antages at være til fare for andre mennesker på grund af en fysisk tilstand, der gør den pågældende uegnet til udøvelsen af hvervet, eller på grund af sygdom eller misbrug af rusmidler eller lignende, der bevirker, at udøveren varigt eller med mellemrum befinder sig i en mangelfuld sjæletilstand.

 

Ved begrundet mistanke om forhold som beskrevet ovenfor kan Sundhedsstyrelsen påbyde en autoriseret sundhedsperson at lade sig underkaste undersøgelser og medvirke ved kontrolforanstaltninger samt at udlevere relevante helbredsoplysninger til belysning af nævnte forhold. Sundhedsstyrelsen kan endvidere påbyde en autoriseret sundhedsperson at indstille sin virksomhed helt eller delvist, indtil påbud som anført ovenfor er efterkommet. Sundhedsstyrelsens afgørelser herom kan indbringes for Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

 

En sundhedspersons autorisation kan fratages, såfremt pågældende overtræder dette påbud.

 

Det fremgår af lovens § 7, at en autoriseret sundhedsperson kan fratages autorisationen, såfremt udøveren må antages at være til fare for andre mennesker på grund af grov forsømmelighed udvist ved udøvelsen af hvervet.

 

Såfremt en autoriseret sundhedsperson har udvist alvorlig eller gentagen kritisabel faglig virksomhed, kan Sundhedsstyrelsen påbyde vedkommende at ændre denne. Sundhedsstyrelsens afgørelse herom kan indbringes for Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

 

En sundhedspersons autorisation kan fratages, såfremt pågældende overtræder dette påbud. Endvidere kan en autoriseret sundhedspersons virksomhedsområde delvis indskrænkes, hvis vedkommende har udvist alvorlig eller gentage kritisabel faglig virksomhed.

 

Sundhedsstyrelsens indstilling om fratagelse af autorisationen efter § 6 eller § 7 eller om indskrænkning af virksomhedsområdet efter § 7 skal efter de nærmere regler i lovens § 9 forelægges for Indenrigs- og Sundhedsministeriet og eventuelt indbringes for domstolene.

 

Endvidere kan Sundhedsstyrelsen efter lovens § 8 i påtrængende tilfælde, hvor den fortsatte virksomhed skønnes at frembyde overhængende fare, midlertidig fratage udøveren af hvervet autorisationen. I påtrængende tilfælde, hvor der er begrundet mistanke om, at en autoriseret sundhedsperson er til fare for patientsikkerheden på et eller flere områder, kan Sundhedsstyrelsen midlertidigt delvis indskrænke den pågældendes ret til virksomhedsudøvelse. Sundhedsstyrelsens afgørelse skal omgående meddeles Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der stadfæster eller ophæver styrelsens afgørelse.

 

Sundhedsstyrelsen kan fratage en sundhedspersons autorisation, såfremt pågældende, efter at have fået indskrænket sin ret til virksomhedsudøvelse, fortsætter med at udøve sådan virksomhed.

 

Sundhedsstyrelsen har oplyst, at erfaringsmæssigt fører påtale fra sundhedsmyndighederne til ændring af konkret kritisabel praksis.