Dato:            12. februar 2007

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2006-12100-243

Sagsbeh.:   TK

Fil-navn:       Dokument 5

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 182 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 19. december 2006

 

Spørgsmål 182:

"Kan ministeren bekræfte, at man i flere andre lande bl.a. Canada og Sverige har indført en duft-/parfumepolitik på sygehusene, og hvad er begrundelsen for, at Danmark ikke har indført en duft-/parfumepolitik på sygehusene?"

 

Svar:

Jeg har anmodet Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner om bidrag til brug for besvarelse af spørgsmålet.

 

Sundhedsstyrelsen har oplyst, at man – også efter at have forespurgt Videncenter for Duft- og Kemikalieoverfølsomhed – ikke umiddelbart har kendskab til nationale initiativer vedr. duft-/parfumepolitik på sygehuse i andre lande. Men Sundhedsstyrelsen er bekendt med, at enkelte sygehuse lokalt i Sverige og Canada på deres hjemmesider erklærer, at de har en duft-/parfumepolitik.

 

For så vidt angår en duft-/parfumepolitik på de danske sygehuse, har Danske Regioner oplyst følgende vedrørende de fem regioner:

 

Region Nordjylland har oplyst, at ingen sygehuse i regionen har en egentlig duft-/parfumepolitik. På flere af regionens sygehuse er der dog fokus på at minimere brugen af produkter med parfume.

 

Region Midtjylland har oplyst, at der ikke er udarbejdet duft-/parfumepolitik på regionens sygehuse. Man oplyser endvidere, at der på hospitalerne i Herning, Holstebro, Lemvig, Ringkøbing og Tarm er udarbejdet en vejledning om brugen af luftfriskere, ligesom man anbefaler at anvende rengøringsmidler uden farvestoffer, konserveringsmidler og parfume på grund af risiko for udvikling af allergi eller kontakteksem.

 

Region Syddanmark har oplyst, at der ikke findes en duft-/parfumepolitik på regionens sygehuse. Sygehus Sønderjylland har supplerende oplyst, at man i januar 2007 har godkendt en handlingsplan omkring bæredygtige indkøb, der indeholder en indsats om at reducere allergener og pthalater fra rengøringsmidler, engangsartikler og forbrugsgoder.

 

Region Sjælland har oplyst, at ingen sygehuse i Region Sjælland har en duft-/parfumepolitik. Spørgsmålet, om man ønsker en sådan, vil indgå i overvejelserne omkring nye politikker.

 

Region Hovedstaden har oplyst, at der ikke er udarbejdet egentlig duft-/parfumepolitik. Det er dog almindelig kutyme, at sundhedspersonale mv. ikke har meget duftende ting på, når de er på arbejde. Dette er også indarbejdet i uniformsreglementet på de fleste hospitaler.   

 

Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens og Danske Regioners oplysninger.

 

Der henvises i øvrigt til besvarelsen af spørgsmÃ¥l nr. 183 og 184 samt min besvarelse af 18. januar 2007 af spørgsmÃ¥l nr. S 1834.Â