Dato:            22. december 2006

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2006-12167-328

Sagsbeh.:   tfp

Fil-navn:       Dokument 2

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 176 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 13. december 2006

 

Spørgsmål 176:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen fra Carsten Eilertsen, Næstved vedrørende behandlingsgaranti for kræftpatienter, jf. alm. del – bilag 170.”

 

Svar:

Den i spørgsmålet omtalte henvendelse fra Carsten Eilertsen er sendt i forlængelse af mit svar af 23. oktober 2006 til ham vedrørende hans mands sygdoms- og behandlingsløb.

 

Som det fremgår af henvendelsen, har Carsten Eilertsen ved brev af 25. oktober 2006 skrevet til mig.

 

./.           Jeg har den 19. december 2006 besvaret Carsten Eilertsens brev og har heri præciseret, hvordan reglerne om maksimale ventetider for livstruende kræftsygdomme m.v. skal forstås. Til Sundhedsudvalgets orientering vedlægges kopi af mit svar.

 

Som det fremgår heraf, giver reglerne om livstruende sygdomme myndighederne en klar handlepligt til at gøre alt for om muligt at finde et behandlingstilbud inden for de fastsatte maksimale ventetider.

 

For at sikre, at patienterne fremover sikres de rettigheder, de har krav på, har regeringen taget en række initiativer.

 

I Sundhedsstyrelsen er der oprettet en ny særlig visitationsenhed, der skal behandle sagerne vedrørende reglerne om maksimale ventetider for livstruende kræftsygdomme m.v.

 

Der er desuden i Sundhedsstyrelsen oprettet en task force med deltagelse af repræsentanter fra regionerne og ministeriet, der skal koordinere arbejdet vedrørende indgåelse af aftaler om yderligere behandlingskapacitet i udlandet. 

 

Regeringen har endvidere etableret en ny statslig specialenhed bestående af medarbejdere fra ministeriet og Sundhedsstyrelsen, der skal overvåge kræftbehandlingen og løbende melde tilbage om udviklingen på området.

 

Samtidig vil regeringen for at forbedre kræftbehandlingen i Danmark fortsat tilføre området ekstra ressourcer og har således netop indgået en aftale med Dansk Folkeparti om, at der etableres en statslig meraktivitetspulje på 102 mio. kr. målrettet strålebehandlingsområdet.