Dato:            15. januar 2007

Kontor:         Regional sundhed

J.nr.:             2006-1100-15

Sagsbeh.:   TNE

Fil-navn:       Dokument 2

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 170 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 12. december 2006

 

Spørgsmål 170:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 1. december 2006 fra Gigtforeningen vedrørende patientuddannelsesprogrammet, jf. alm. del – bilag 161."

 

Svar:

Jeg har dd sendt følgende svar til Gigtforeningens direktør Lene Witte:

 

”Tak for dit brev af 1. december 2006, hvori du på vegne af Gigtforeningen og en række andre store patientforeninger, peger på vigtigheden af at styrke grundlaget for patienternes egenomsorg og aktive medvirken i behandlingen af deres sygdom. Det glæder mig, at patientforeningerne udtrykker så klar en støtte til regeringens indsats på området, herunder arbejdet med at fremme relevant patientundervisning. 

 

Patientforeningerne udtrykker et ønske om, at regeringen tager initiativ til at det bliver gjort obligatorisk for kommunerne at tilbyde patienter at deltage i patientuddannelsesprogrammet ”Lær at leve med kronisk sygdom”.

 

Som I også er inde på i henvendelsen, har Sundhedsstyrelsen allerede, via en licensaftale med Standford University, taget initiativ til at stille det nævnte patientuddannelsesprogram til rådighed for de regionale og kommunale sundhedsmyndigheder. Det er et veldokumenteret program, der tager sigte på, som et supplement til behandlingsindsatsen, at give patienterne kompetencer til at håndtere symptomer og vanskeligheder i forbindelse med deres kroniske eller langvarige sygdom. Programmets gennemførelse i praksis er desuden understøttet af Sundhedsstyrelsens samarbejde med Komiteen for Sundhedsoplysning, der bl.a. varetager rådgivning, uddannelse af instruktører samt udgivelse af undervisnings- og informationsmateriale.

 

Jeg vil dernæst henlede opmærksomheden på, at Sundhedsstyrelsen snarest vil udsende et idé-katalog med forslag til, hvordan sundhedsvæsenet kan blive bedre til at hjælpe kronisk syge patienter til at udøve en god egenomsorg. Idé-kataloget indgår som et element i regeringens kvalitetsreform om bedre kvalitet i den offentlige sektor. Idé-kataloget er desuden en opfølgning på styrelsens rapport om kronisk sygdom fra december 2005.

 

Det er hensigten, at idé-katalogets forslag yderligere skal bidrage til at fremme udviklingen af et sundhedsvæsen, der betragter patienten som en part, der aktivt deltager i informationsudveksling og beslutninger om sygdommen, dens behandling og håndtering. Idé-kataloget omfatter patientuddannelse, men også forslag om patienternes mere direkte involvering i monitoreringen og behandlingen af egen sygdom. Idé-kataloget tager dermed sigte på at understøtte at sundhedsvæsenet i højere grad mobiliserer patienterne, så de samlede ressourcer kan resultere i mest mulig sundhed og kvalitet.

 

Jeg kan derudover oplyse, at Sundhedsstyrelsens bredt sammensatte følgegruppe for det samarbejdende sundhedsvæsen, hvor også Patientforum er repræsenteret, og hvor medicinaldirektøren er formand, vil tage idé-katalogets anbefalinger op til drøftelse. Jeg kan også oplyse, at Sundhedsstyrelsen den 15. marts 2007 afholder en konference ”Kronisk sygdom – En fælles opgave for patient og sundhedsvæsen”, der bl.a. sætter fokus på, hvordan regioner, kommuner og patientforeninger m.fl. kan arbejde sammen om at styrke grundlaget for patienternes egenomsorg, herunder patientudannelse. 

 

Det er min klare forventning, at de nævnte initiativer vil skabe grobund for et sundhedsvæsen, der, i højere grad end tilfældet er i dag, effektivt understøtter patienternes egenomsorg, herunder sikrer større udbredelse af relevant patientuddannelse. Jeg har derfor ikke planer om at tage initiativ til at binde kommunerne til bestemte patientundervisningsprogrammer. Jeg har tillid til, at de nye regioner og kommuner vil prioritere og tilrettelægge den samlede indsats på området i god overensstemmelse med lokale muligheder og behov – og forhåbentligt godt inspireret af Sundhedsstyrelsens mange gode initiativer på området.”

 

Jeg henholder mig til dette svar.