Dato:            12. januar 2007

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2006-12103-530

Sagsbeh.:   LDN

Fil-navn:       S 169 operationer og hoftedysplasi.doc

 


Supplerende besvarelse af spørgsmål nr. 169 (alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 12. december 2006

 

Spørgsmål 169:

"Kan det oplyses, hvor mange operationer der er foretaget i Odense, Århus, Ålborg, Hvidovre og på Rigshospitalet for hoftedysplasi i 2005?"

 

Svar:

Jeg har til brug for besvarelse af spørgsmålet anmodet Sundhedsstyrelsen om en udtalelse. Sundhedsstyrelsen oplyser følgende:

 

”Operation er almindeligvis ikke den første behandling af kongenit hoftedysplasi. Den primære behandling er almindeligvis abduktionsbandage i 6-12 uger. Såfremt denne behandling ikke virker vælges operation. Det samme gælder hos sent konstaterede hoftedysplasier. Det vil således dreje sig om en mindre gruppe børn af det totale antal børn med hoftedysplasier, som skal opereres.

 

I Sundhedsstyrelsens vejledning vedrørende specialeplanlægning og lands- og landsdelsfunktioner i sygehusvæsenet, 2001 er under ortopædisk kirurgi anført, at sent diagnosticerede hofteluksationer (efter 6. levemåned) skal behandles på: H:S (Rigshospitalet) og Århus Universitetshospital (Århus kommunehospital).

 

Sundhedsstyrelsen har foretaget et træk i Landspatientregistret (LPR) for operation af hoftedysplasi (reposition af hofteled KNHF 02 og osteotomi KNEK 59) kombineret med diagnosen for hoftedysplasi DQ 65.8 hos personer < 15 år. Der er i 2005 opereret 3 personer på Rigshospitalet og 2 personer på Århus Sygehus med kongenit hoftedysplasi.”

 

Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens oplysninger.