Dato:           

Kontor:         Kommunal sundhed

J.nr.:             2006-1200-136

Sagsbeh.:   SHH

Fil-navn:       spørgsmål/spm 162 hygiejne

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 162 Alm. del), som Sundhedsudvalget har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 6. december 2006

 

Spørgsmål 162:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 20. november 2006 fra Brancheforeningen SPT vedrørende bedre hygiejne i Danmark, jf. alm. del – bilag 152".

 

Svar:

Med henvisning til den mangelfulde hygiejne blandt danskerne mener Brancheforeningen SPT, at den nuværende hygiejneindsats bl.a. lider under manglende organisatorisk forankring. Foreningen mener, at der er behov for nye strategier, der tager udgangspunkt i et bredt, holistisk perspektiv, så vi bliver bedre rustet til fremtidens hygiejnerelaterede udfordringer.

 

Brancheforeningen SPT foreslår, at der oprettes et statsligt, uafhængigt råd, der kan danne centrum for viden om hygiejne med det formål at give hygiejneindsatsen et bredt løft på tværs af brancher i Danmark – fx under betegnelsen ”Rådet for bedre hygiejne”.

 

Jeg har til brug for besvarelsen bedt om Sundhedsstyrelsens kommentarer til henvendelsen fra Brancheforeningen SPT.

 

Sundhedsstyrelsen er opmærksom på den beskrevne problematik og finder hygiejneområdet centralt for at fremme sundheden i befolkningen. Sundhedsstyrelsen arbejder med emnet på en række områder.

 

Den kommunale sundhedstjeneste vurderer hygiejnen og yder bistand til daginstitutioner og skoler vedr. hygiejnespørgsmål i henhold til sundhedslovens § 124, nærmere beskrevet i Sundhedsstyrelsens ”Forebyggende sundhedsydelser til børn og unge. Anbefalinger” (2007). Til brug herfor har Sundhedsstyrelsen bl.a. udgivet ”Vejledning om hygiejne i daginstitutioner – om sundhed, forebyggelse, sikkerhed og miljø” i 2004, en publikation, som i 2006 blev suppleret med pensumbeskrivelse og undervisningsmateriale til dagplejere. I 2005 udgav Sundhedsstyrelsen bogen ”Skolesundhedsarbejde”, som har et selvstændigt kapitel om miljø, hygiejne og ulykker. Håndhygiejne i folkeskolen bliver fulgt op med et projekt i 2007.

 

Vejledning om forebyggelse af spredning af den resistente stafylokokbakterie Methicillinresistent Stafylococcus Aureus (MRSA) fra 2006 inkluderer infektionshygiejniske forholdsregler og et særskilt hygiejnebilag.

I det embedslægelige tilsyn, der foretages på plejehjem en gang årligt, indgår vurdering af den hygiejniske standard.

 

Sundhedsstyrelsen samarbejder med Statens Seruminstitut (Det Centrale Afsnit for Sygehushygiejne – CAS) og Komiteen for Sundhedsoplysning bl.a. gennem koordinering af hygiejneudgivelser. Senest har Sundhedsstyrelsen i samarbejde med Komiteen for Sundhedsoplysning udarbejdet en håndvaskebilledserie, der kan sættes op ved håndvaske, hvor det vurderes relevant, fx i daginstitutioner, på skoler, på hospitaler, og på plejehjem.

 

Jeg finder ligesom Sundhedsstyrelsen og Brancheforeningen SPT, at det er særdeles vigtigt at forbedre hygiejnen på tværs af sektorer.

 

Et af de vigtigste redskaber til at forbedre og styrke kvaliteten i sygehusvæsenet, herunder hygiejnen, er offentliggørelse og formidling af information om kvaliteten på landets sygehuse. Derfor har jeg taget flere initiativer på dette område.

 

Den 1. oktober 2006 gik www.sundhedskvalitet.dk i luften. Her offentliggøres sammenlignelige oplysninger om kvalitet og service på landets sygehuse. Et af de parametre sygehusene vurderes på er netop hospitalets hygiejne.

 

Informationen om de enkelte sygehuses hygiejneniveau forbedres imidlertid betydeligt, når sygehusene i 2008 som led i Den Danske Kvalitetsmodel akkrediteres på hygiejneområdet efter et fælles sæt standarder. Resultaterne af disse akkrediteringer vil give bedre og mere præcise indikatorer for hygiejnen på de enkelte sygehuse og vil ligeledes blive offentliggjort. Standarder og kvalitetskrav til hygiejnen i sygehusvæsenet vil medvirke til at sikre en god hygiejne på landets sygehuse og dermed nedbringe antallet af infektioner.

 

Med henvisning til de tiltag, der allerede er taget på området, er det min vurdering, at der ikke på sundhedsområdet er behov for et nyt statsligt råd for bedre hygiejne.