Dato:            21. december 2006

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2006

Sagsbeh.:   LDN

Fil-navn:       S 156 artikel fra BT kommentar.doc

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 156 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 1. december 2006

 

Spørgsmål 156:

"Ministeren bedes kommentere vedlagte artikel fra BT den 1. december 2006 ”Løkke kendte til ventelisterne”."

 

Svar:

Der er intet nyt i artiklen fra BT, der gengiver et referat fra et møde i Kræftstyregruppen i maj 2004. Af referatet fremgår bl.a., at ventetiden på strålebehandling dengang aktuelt kun overholdtes på ét sygehus, mens ventetiden på de øvrige overskred de maksimale frister for ventetid på nær for ganske få patientgrupper. Endvidere fremgår det, at det er vigtigt, at finde langsigtede løsninger.

 

Som jeg efterhånden har redegjort for adskillige gange tidligere, så er det, at de faktiske ventetider overskrider de maksimale ventetider, ikke ensbetydende med, at reglerne om maksimale ventetider er overtrådt. En patient kan f.eks. sige nej til udenamts eller udenlands behandling, eller det kan være, at det ikke er muligt at finde en behandlingsmulighed. I begge tilfælde kan reglerne være overholdt. Det afgørende er, at man har fået oplysning om sine rettigheder, og at sygehuset - og evt. Sundhedsstyrelsen - har gjort, alt hvad de kunne, for om muligt at finde et tilbud indenfor fristerne.

 

Som jeg også tidligere har redegjort for, så har jeg kendt til, at de faktiske ventetider overskrider fristerne, siden reglerne trådte i kraft den 1. september 2001. Og som minister har jeg vidst det, siden jeg tiltrådte den 27. november 2001.

 

Det er en viden, der har været offentligt tilgængelig, dels via venteinfo på nettet, dels via en række spørgsmål om ventetid fra Sundhedsudvalget og Folketingets medlemmer, jeg har besvaret. Og som man altså også har kunnet få via referatet fra Kræftstyregruppens møde i maj 2004, der som de øvrige referater fra møderne i Kræftstyregruppen er tilgængelige på Sundhedsstyrelsens hjemmeside tilbage fra 2003.

 

Med hensyn til de langsigtede løsninger, så har regeringen i samarbejde med Dansk Folkeparti år efter år afsat betydelige midler på finansloven til en styrkelse af især kræftområdet, ligesom der i økonomiaftalerne med amterne gang på gang er aftalt øgede lånerammer til indkøb af strålekanoner mv. For en nærmere gennemgang heraf skal jeg henvise til min besvarelse af spørgsmål nr. S 1253.