Dato:            8. december 2006

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2006-1520-30

Sagsbeh.:   MLA

Fil-navn:       svar 154

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 154 (Alm. del), som Sundhedsudvalget har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 29. november 2006

 

Spørgsmål 154:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 29. november 2006 fra Dansk Sygeplejeråd vedrørende ministerens afvisning af ny specialuddannelse i kræftsygepleje, jf. alm. del - bilag 124."

 

Svar:

I henvendelsen udtrykker Dansk Sygeplejeråd bekymring i anledning af, at jeg ikke har iværksat et forslag til specialuddannelse for kræftsygeplejersker.

 

Jeg kan oplyse, at det pågældende forslag tilsigter at øge kvaliteten i sygeplejen på kræftområdet. Uddannelsen skal efter forslaget kunne søges af sygeplejersker, der har arbejdet 2 år inden for kræftområdet, f.eks. på et strålebehandlingscenter. Den nye uddannelse er planlagt til at vare i 1½ år og skal erstatte eksisterende efteruddannelser for kræftsygeplejersker på Rigshospitalet og på Århus Universitetshospital på henholdsvis 1 år og på 9 måneder.

 

Iværksættelse af uddannelsen vil derfor ikke her og nu tilføre kræftbehandlingen flere personaleressourcer, snarere tværtimod.

 

Bl.a. på den baggrund blev uddannelsen ikke prioriteret i forbindelse med aftalen fra 2005 mellem regeringen og Dansk Folkeparti om forbedring af kræftbehandlingen. Det finder jeg fortsat er en rigtig prioritering i lyset af de kapacitetsproblemer navnlig strålebehandlingsområdet har. Som det understreges i den politiske aftale, er det ikke muligt at iværksætte alle kræfthandlingsplanens anbefalinger på én gang. Planen er langsigtet og skal ”rulles ud” over flere år.

 

Efter min opfattelse bør man vende tilbage til spørgsmålet om forbedret kvalitet i kræftsygeplejen gennem en evt. specialuddannelse, når kapaciteten i kræftbehandlingen er mindre presset end i dag.