Dato:           

Kontor:         Kommunal sundhed

J.nr.:             2006-1433-279

Sagsbeh.:   hn

Fil-navn:       FT-spm-149-rygeaftale-nov-06


Besvarelse af spørgsmål nr. 149 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 29. november 2006

 

Spørgsmål 149:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 23. november 2006 fra Thorsten Bo Hansen, Jyderup, jf. alm. del – bilag 121, herunder oplyse under hvilke forhold borgere, der er afhængige af døgnservicetilbud / indlæggelse på lukkede sygehusafdelinger o. lign. fortsat kan have adgang til at ryge, samt om disse institutioner kan få økonomisk kompensation, såfremt rygeforbud, i relation til den enkelte institutions størrelse, medfører væsentlige anlægsudgifter til indretning af indvendige / udvendige rygeforhold."

 

Svar:

. / .


Jeg vedlægger kopi af min besvarelse af d.d. af brev fra Thorsten Bo Hansen på hans henvendelse af 23. november 2006 til folketingsmedlemmer.

 

Jeg kan i øvrigt oplyse, at det følger af den aftale, som regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti) indgik den 21. november 2006 med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten, at hovedreglen, dvs. at der ikke må ryges indendørs på danske arbejdspladser, også gælder for arbejdspladser, der tillige udgør bolig for borgere, idet borgeren dog selv fastlægger rygepolitikken i ”sin egen bolig”. Rygning vil dog ikke være tilladt, mens ansatte opholder sig i boligen. Ifølge det lovforslag, der er under udarbejdelse, vil denne bestemmelse komme til gælde for plejehjem, døgninstitutioner og lignende, der også fungerer som bolig.

 

Sygehuse og lignende bliver omfattet af hovedreglen om, at det ikke vil være tilladt at ryge på indendørs arbejdspladser, dog med mulighed for at tillade rygning i arbejdslokaler, der alene tjener som arbejdsplads for én person, og med mulighed for indretning af rygelokaliteter i form af rygerum og rygekabiner. Endelig bliver der i den kommende lovgivning mulighed for på sygehuse i helt specielle tilfælde at tillade patienter og pårørende at ryge under forudsætning af, at andre ikke ufrivilligt kan blive udsat for passiv rygning.

 

Da det vil være den enkelte arbejdsplads, kommune, region m.v. , der på frivilligt grundlag selv skal beslutte, om der skal indrettes rygelokaliteter, vil der ikke være mulighed for at yde økonomisk kompensation til anlægsudgifter til indretning hverken af indendørs eller af udendørs rygefaciliteter.