Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato:Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â 21. maj 2007 Kontor:Â Â Â Â Â Â Â Â Kommunal Sundhed J.nr.:Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â 2006-1421-101 Fil-navn:Â Â Â Â Â Â Notat.dot |
Besvarelse af spørgsmål nr. 144 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- & sundhedsministeren den 28. november 2006.
Spørgsmål:
â€Ministeren bedes tilsende udvalget en oversigt over hvilke initiativer, ministeren har taget til bekæmpelse af fedme, herunder ønskes en særskilt oversigt over de initiativer ministeren specifikt har taget med fokus pÃ¥ nedbringelsen af forbruget af sodavand/sukkerholdige drikkevarerâ€.
Svar:
Bekæmpelse af fedme forudsætter en indsats på tværs af sektorer. Fra den nuværende regering har flere ministerier således taget initiativer til bekæmpelse og forebyggelse af fedme ved at sætte fokus på såvel kost som fysisk aktivitet.
I publikationen â€En forstærket indsats mod svær overvægt†fra 2005 sætter Indenrigs- & Sundhedsministeriet i samarbejde med Ministeriet for Familie- & Forbrugeranliggender fokus pÃ¥ behandling og forebyggelse af svær overvægt. I publikationen redegøres der for faktorer, som øger risikoen for øget vægt – herunder indtaget af sukker i sodavand og slik. Der sættes specielt fokus pÃ¥ øgede portionsstørrelser som risikofaktor.
Sundhedstegnet
Sundhedstegnet er udviklet af Indenrigs- & Sundhedsministeriet i samarbejde med fem patientforeninger og Sundhedsstyrelsen. Sundhedstegnet er et redskab til en sundere hverdag i daginstitutioner, dagplejen, skoler, skolefritidsordninger, fritidshjem og idrætslivet for børn og unge. Tegnet består af en række retningslinier og mål, som kan benyttes af institutionen i dens daglige arbejde med forskellige aspekter af børns og unges sundhed – leg og bevægelse, sund mad, røgfri miljøer, hygiejne, indeklima, trivsel m.v.
Indenrigs- & Sundhedsministeriet sætter som en del af Sundhedstegnet fokus nedbringelsen af børns og unges indtag af sukkerholdige drikke – som fx sodavand – ved at gøre dette til et centralt og vigtigt mål for opnåelse af Sundhedstegnet. At sodavand kun er til festlige lejligheder, og at tørsten til dagligt skal slukkes med vand, optræder som konkrete mål i alle de inspirationskataloger, som Indenrigs- & Sundhedsministeriet har udarbejdet til de forskellige typer af institutioner.
Mad i bevægelse
Idræt og mad har en naturlig forbindelse til hinanden. Det er vigtigt for alle at få ordentlig mad, men særligt når idrætten kommer ind i billedet.
Â
Baggrunden for 'Mad i bevægelse' er, at udbuddet af mad og drikke i idrætten primært er sodavand, chokolade, slik og is. Der er derfor et stort behov for at øge tilgængeligheden af sund og nærende mad til fordel for den sukkerholdige mad og drikke.
Også samfundsmæssigt er der gode grunde til at interessere sig for den mad, som børn og unge tilbydes i deres fritidsliv. Den seneste udvikling i danske børns kostvaner viser et stigende forbrug af slik og sodavand.
Â
Såvel udbudet af mad og drikke i idrætsklubber som kulturen om, hvad man spiser og drikker ved idrætsarrangementer og i forbindelse med træning, skal altså ændres. Projektet skal være med til at facilitere disse ændringer.
Â
Projektet er udviklet og gennemføres af Kræftens Bekæmpelse og er finansieret af Indenrigs- & Sundhedsministeriet og Direktoratet for Fødevareerhverv.
Gang i Danmark
I hele 2007 skal der sættes ekstra fokus på fysisk aktivitet. Formålet er først og fremmest at give befolkningen lyst til at bevæge sig noget mere og udbrede viden om de gavnlige virkninger, som fysisk aktivitet har på sundheden, herunder forebyggelse af svær overvægt.
MÃ¥lgruppen for â€Gang i Danmark†er alle danskere. Børn og voksne - personer der i dag er fysisk inaktive som personer, der allerede er aktive i større eller mindre omfang.
Ministeriet har allerede taget initiativ til at igangsætte en række spændende aktiviteter: â€Gang i Danmark - Lysløb†i Ã¥rets første uger i 7 byer pÃ¥ oplyste løberuter i samarbejde med bl.a. Dansk Atletik Forbund og â€Gang i Danmark - leg pÃ¥ is†skøjtearrangementer rundt omkring i landet pÃ¥ kunstige skøjtebaner i samarbejde med Dansk Skøjte Union, kommuner og lokale foreninger. Der er endvidere indgÃ¥et samarbejde med DGI, DIG og Danske Fysioterapeuter omkring forskellige initiativer.
Ministeriet vil endvidere udbyde en mindre pulje, som kommunerne kan søge til aktiviteter, de vil igangsætte under â€Gang i Danmarkâ€.
Julemærkehjemmene:
Indenrigs- og Sundhedsministeriet har i 2005 tilført julemærkehjemmene 8 mio. kr. til en forstærket indsats på landets fire julemærkehjem, så der bliver mulighed for at hjælpe flere børn og deres familier.
Børn, mad og bevægelse
Modelprojekt Børn, Mad og Bevægelse er et sundhedsfremmeprojekt i Fyns Amt. I projektet skal en styrket indsats for gode mad- og bevægelsesvaner sikres ved at forbedre børns viden om fedt og sukkerholdige fødevare som fx slik og sodavand såvel som børnenes handlekompetence, så de bliver i stand til at fravælge de usunde fødevarer. Det er ambitionen at kommuner og andre aktører, som arbejde med sygdomsforebyggelse og sundhedsfremme, skal lære af de erfaringer, der er gjort i projektet.
Modelprojektet består af et uddannelsesprogram med konsulentbistand til fagpersoner (lærere og pædagoger og sundhedsplejersker) fra en række fynske kommuner. Målgruppen er børn i alderen 3-16 år. Indsatsen søges forankret gennem systematisk involvering af ledelse, kolleger og forældre og organisatorisk bistand til formulering af mad- og bevægelsespolitikker.
De nye Kostråd
Der er iværksat en større relancering af de officielle kostråd, der i 2005 blev udsendt i en ny og opdateret version. Relanceringen består blandt andet af en pjece, et grafisk udtryk for de 8 kostråd i form af et kostkompas, samt et revideret undervisningsmateriale. Bag kampagnen står Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Suhrs Videnscenter, Danmarks Fødevareforskning, FDB og Fødevarestyrelsen.
Ambitionen er bl.a. at arbejde for, at formidlere af oplysninger om ernæring – det være sig offentlige institutioner, medierne, virksomheder, detailhandel mv. – bruger de 8 kostrÃ¥d, og dermed bidrager til at øge kendskabet til dem. Et af de nye elementer i relanceringen er, at der er blevet tilføjet et nyt kostrÃ¥d vedrørende indtaget af sukker, som lyder – â€spar pÃ¥ sukker – især fra sodavand, slik og kagerâ€. Udover tilføjelsen af det nye kostrÃ¥d, vil der blive gennemført en mÃ¥lrettet kampagne om udvalgte dele af kostrÃ¥dene – herunder en del, hvor formÃ¥let er at mindske forbruget af sukker.
Projekt Alt Om Kost (AOK) har til formål at fremme etablering af madordninger på skoler, ungdomsklubber og i daginstitutioner. Under AOK findes blandt andet et rejsehold, der gratis kommer ud på institutioner og giver råd og vejledning samt en hjemmeside, der formidler viden om kost til både den almindelige forbruger og til professionelle i storkøkkener, samt en hotline. Der produceres endvidere en række publikationer og materialer til formidling af viden om sund mad og ernæring rettet imod forskellige målgrupper. Fælles for publikationerne er, at der lægges stor vægt på danskernes forbrug af sukker som en risikofaktor i forhold til svær overvægt.