Dato:            21. maj 2007

Kontor:         Kommunal Sundhed

J.nr.:             2006-1421-101

Sagsbeh.:   sec

Fil-navn:       Notat.dot


 

Besvarelse af spørgsmål nr. 144 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- & sundhedsministeren den 28. november 2006.

 

Spørgsmål:

”Ministeren bedes tilsende udvalget en oversigt over hvilke initiativer, ministeren har taget til bekæmpelse af fedme, herunder ønskes en særskilt oversigt over de initiativer ministeren specifikt har taget med fokus på nedbringelsen af forbruget af sodavand/sukkerholdige drikkevarer”.

 

Svar:

Bekæmpelse af fedme forudsætter en indsats på tværs af sektorer. Fra den nuværende regering har flere ministerier således taget initiativer til bekæmpelse og forebyggelse af fedme ved at sætte fokus på såvel kost som fysisk aktivitet.

 

”En forstærket indsats mod svær overvægt”

I publikationen ”En forstærket indsats mod svær overvægt” fra 2005 sætter Indenrigs- & Sundhedsministeriet i samarbejde med Ministeriet for Familie- & Forbrugeranliggender fokus på behandling og forebyggelse af svær overvægt. I publikationen redegøres der for faktorer, som øger risikoen for øget vægt – herunder indtaget af sukker i sodavand og slik. Der sættes specielt fokus på øgede portionsstørrelser som risikofaktor.

 

Sundhedstegnet

Sundhedstegnet er udviklet af Indenrigs- & Sundhedsministeriet i samarbejde med fem patientforeninger og Sundhedsstyrelsen. Sundhedstegnet er et redskab til en sundere hverdag i daginstitutioner, dagplejen, skoler, skolefritidsordninger, fritidshjem og idrætslivet for børn og unge. Tegnet består af en række retningslinier og mål, som kan benyttes af institutionen i dens daglige arbejde med forskellige aspekter af børns og unges sundhed – leg og bevægelse, sund mad, røgfri miljøer, hygiejne, indeklima, trivsel m.v.

 

Indenrigs- & Sundhedsministeriet sætter som en del af Sundhedstegnet fokus nedbringelsen af børns og unges indtag af sukkerholdige drikke – som fx sodavand – ved at gøre dette til et centralt og vigtigt mål for opnåelse af Sundhedstegnet. At sodavand kun er til festlige lejligheder, og at tørsten til dagligt skal slukkes med vand, optræder som konkrete mål i alle de inspirationskataloger, som Indenrigs- & Sundhedsministeriet har udarbejdet til de forskellige typer af institutioner.

 

Mad i bevægelse

Idræt og mad har en naturlig forbindelse til hinanden. Det er vigtigt for alle at få ordentlig mad, men særligt når idrætten kommer ind i billedet.

 

Baggrunden for 'Mad i bevægelse' er, at udbuddet af mad og drikke i idrætten primært er sodavand, chokolade, slik og is. Der er derfor et stort behov for at Ã¸ge tilgængeligheden af sund og nærende mad til fordel for den sukkerholdige mad og drikke.

 

OgsÃ¥ samfundsmæssigt er der gode grunde til at interessere sig for den mad, som børn og unge tilbydes i deres fritidsliv. Den seneste udvikling i danske børns kostvaner viser et stigende forbrug af slik og sodavand. 

 

SÃ¥vel udbudet af mad og drikke i idrætsklubber som kulturen om, hvad man spiser og drikker ved idrætsarrangementer og i forbindelse med træning, skal altsÃ¥ ændres. Projektet skal være med til at facilitere disse ændringer.

 

Projektet er udviklet og gennemføres af Kræftens Bekæmpelse og er finansieret af Indenrigs- & Sundhedsministeriet og Direktoratet for Fødevareerhverv.

 


Gang i Danmark

I hele 2007 skal der sættes ekstra fokus på fysisk aktivitet. Formålet er først og fremmest at give befolkningen lyst til at bevæge sig noget mere og udbrede viden om de gavnlige virkninger, som fysisk aktivitet har på sundheden, herunder forebyggelse af svær overvægt.

 

Målgruppen for ”Gang i Danmark” er alle danskere. Børn og voksne - personer der i dag er fysisk inaktive som personer, der allerede er aktive i større eller mindre omfang.

 

Ministeriet har allerede taget initiativ til at igangsætte en række spændende aktiviteter: ”Gang i Danmark - Lysløb” i årets første uger i 7 byer på oplyste løberuter i samarbejde med bl.a. Dansk Atletik Forbund og ”Gang i Danmark - leg på is” skøjtearrangementer rundt omkring i landet på kunstige skøjtebaner i samarbejde med Dansk Skøjte Union, kommuner og lokale foreninger. Der er endvidere indgået samarbejde med DGI, DIG og Danske Fysioterapeuter omkring forskellige initiativer.

 

Ministeriet vil endvidere udbyde en mindre pulje, som kommunerne kan søge til aktiviteter, de vil igangsætte under ”Gang i Danmark”.

 

Julemærkehjemmene:

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har i 2005 tilført julemærkehjemmene 8 mio. kr. til en forstærket indsats på landets fire julemærkehjem, så der bliver mulighed for at hjælpe flere børn og deres familier.

 

Børn, mad og bevægelse

Modelprojekt Børn, Mad og Bevægelse er et sundhedsfremmeprojekt i Fyns Amt. I projektet skal en styrket indsats for gode mad- og bevægelsesvaner sikres ved at forbedre børns viden om fedt og sukkerholdige fødevare som fx slik og sodavand sÃ¥vel som børnenes handlekompetence, sÃ¥ de bliver i stand til at fravælge de usunde fødevarer. Det er ambitionen at kommuner og andre aktører, som arbejde med sygdomsforebyggelse og sundhedsfremme, skal lære af de erfaringer, der er gjort i projektet.

 

Modelprojektet bestÃ¥r af et uddannelsesprogram med konsulentbistand til fagpersoner (lærere og pædagoger og sundhedsplejersker) fra en række fynske kommuner. MÃ¥lgruppen er børn i alderen 3-16 Ã¥r. Indsatsen søges forankret gennem systematisk involvering af ledelse, kolleger og forældre og organisatorisk bistand til formulering af mad- og bevægelsespolitikker.

 

De nye Kostråd

Der er iværksat en større relancering af de officielle kostråd, der i 2005 blev udsendt i en ny og opdateret version. Relanceringen består blandt andet af en pjece, et grafisk udtryk for de 8 kostråd i form af et kostkompas, samt et revideret undervisningsmateriale. Bag kampagnen står Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Suhrs Videnscenter, Danmarks Fødevareforskning, FDB og Fødevarestyrelsen.

 

Ambitionen er bl.a. at arbejde for, at formidlere af oplysninger om ernæring – det være sig offentlige institutioner, medierne, virksomheder, detailhandel mv. – bruger de 8 kostråd, og dermed bidrager til at øge kendskabet til dem. Et af de nye elementer i relanceringen er, at der er blevet tilføjet et nyt kostråd vedrørende indtaget af sukker, som lyder – ”spar på sukker – især fra sodavand, slik og kager”. Udover tilføjelsen af det nye kostråd, vil der blive gennemført en målrettet kampagne om udvalgte dele af kostrådene – herunder en del, hvor formålet er at mindske forbruget af sukker.

 

Alt om Kost

Projekt Alt Om Kost (AOK) har til formÃ¥l at fremme etablering af madordninger pÃ¥ skoler, ungdomsklubber og i daginstitutioner. Under AOK findes blandt andet et rejsehold, der gratis kommer ud pÃ¥ institutioner og giver rÃ¥d og vejledning samt en hjemmeside, der formidler viden om kost til bÃ¥de den almindelige forbruger og til professionelle i storkøkkener, samt en hotline. Der produceres endvidere en række publikationer og materialer til formidling af viden om sund mad og ernæring rettet imod forskellige mÃ¥lgrupper. Fælles for publikationerne er, at der lægges stor vægt pÃ¥ danskernes forbrug af sukker som en risikofaktor i forhold til svær overvægt.