Dato:           

Kontor:         Regional sundhed

J.nr.:             2006-11031-41

Sagsbeh.:   SEB

Fil-navn:       Dokument 3

 


Endelig besvarelse af spørgsmål nr. 129 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 21. november 2006

 

Spørgsmål 129:

"Ministeren bedes oplyse, om det kan have sin rigtighed, at kun 28 pct. af danskere med alzheimer får stillet en diagnose og dermed får behandling for sin sygdom?"

 

Svar:

Sundhedsstyrelsen, som jeg har anmodet om et bidrag til besvarelsen af spørgsmålet, har oplyst følgende:

 

”Antal patienter med Alzheimers sygdom, antal udredte og antal behandlede i Danmark

 

Antallet af patienter med Alzheimers sygdom skønnes at være 40.000, svarende til ca. halvdelen af alle med demens i Danmark. Blandt disse er 28 % (2004 tal) i behandling med medicin mod sygdommen. Den tilsvarende frekvens i andre vesteuropæiske lande varierer fra ca. 8 % til 50 %. Kendskabet til antallet af patienter som får medicinsk behandling af sygdommen stammer fra opgørelser over salget af medicin. Andelen af patienter med demens, og med Alzheimers sygdom, som er undersøgt og har fået stillet en specifik diagnose kendes derimod ikke med sikkerhed, men det skønnes også at være relativt lavt, om end muligvis lidt højere end de 28 %. Diagnosen kan stilles hos de praktiserende læger, men den endelige udredning og diagnose finder ofte sted på de hospitalsbaserede enheder. Ifølge de nationale registre (Landspatientregistret og det Psykiatriske Register) i 2004 var i alt 8620 nulevende danske patienter registeret med en Alzheimer diagnose, som var stillet i sygehusvæsnet, inkl. psykiatrien, dette tal svarer til 22 % af det skønnede antal som har sygdommen. Hertil kommer et ukendt, men formentligt langt mindre antal, som alene har fået stillet en Alzheimer diagnose hos en praktiserende læge eller hos en praktiserende speciallæge. Der er overvejelser om en landsdækkende database, som fremover ville kunne give flere oplysninger herom.

 

Ã…rsager til formodet lav frekvens af udredning og behandling

 

Ã…rsagen til at ikke alle modtager udredning og behandling er kompleks, derfor er mulighederne for indsats mange-facetteret:

 

Indsatsen skal løbende fornys.

 

Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens besvarelse og i øvrigt henvise til min besvarelse af spørgsmål 124 (alm. del).