Dato:            24. maj 2007

Kontor:         Kommunal sundhed

J.nr.:             2006-1463-24

Sagsbeh.:   bth

Fil-navn:       Dokument 2

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 126 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 23. oktober 2006

 

Spørgsmål 126:

"Ministeren bedes kommentere vedlagte artikel fra Poltiken den 23. oktober 2006 ”Mangel på statspenge til stressforskning"

 

Svar:

 

I artiklen beskrives stress af flere aktører på området som et stigende samfundsproblem.

 

Direktør for Statens Institut for Folkesundhed, Finn Kamper-Jørgensen, citeres for, at instituttet ikke har noget reelt budget til at gennemføre stressforskning for. Direktøren udtaler, at ”vi ved meget lidt om, hvad der forebygger stress”.

 

Stressforskning kan i grove træk opdeles i folkesundhedsrelateret stressforskning, klinisk stressforskning og stressrelateret biomedicinsk grundforskning. Stressforskningskompetence på Statens Institut for Folkesundhed ligger på det folkesundhedsvidenskabelige område.

 

Instituttet har kortlagt dansk stressforskning 1998 – 2005, jf. www.si-folkesundhed.dk/Forskning/Sundhedsvaner/Stress/Stressdatabasen. Kortlægningen baserer sig på oplysningerne fra institutioner og forskere, der arbejder med stressforskning. Stressdatabasen indeholder 103 projekter.

 

Af databasen fremgår, at der foregår stressforskning på en lang række forskningsinstitutter m.v. i Danmark. Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø er den danske forskningsinstitution, som har flest projekter registreret i stressdatabasen.

 

Forskningen finansieres via statslige forskningsrådsmidler, institutternes egne bevillinger og private fonde. Det må således konstateres, at stressforskning også i Danmark bliver prioriteret.

 

Den danske stressforskning skal i øvrigt ses i sammenhæng med den internationale stressforskning. Resultater herfra vil også bidrage til forebyggelse og behandling af stress i Danmark.