Dato:            12. december 2006

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2006-12160-53

Sagsbeh.:   TK

Fil-navn:       Dokument 3

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 125 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 21. november 2006

 

Spørgsmål 125:

"Ministeren bedes kommentere vedlagte artikel fra Nyhedsavisen den 27. oktober 2006 ”Underernærede sulter på hospitaler".

 

Svar:

Det fremgår af artiklen, at der fortsat er behov for at holde fokus rettet på, hvordan vi kan sikre patienterne en bedre ernæring under indlæggelse. Det fokus mener jeg imidlertid også, man i amterne er bevidste om, idet der  pågår en række initiativer med henblik på at sikre patienterne tilstrækkelig ernæring under indlæggelse.

 

Jeg har i besvarelse af 9. oktober 2006 af spørgsmål nr. S 6934 om samme emne, nærmere redegjort for disse initiativer og oplyst følgende, som jeg fortsat kan henholde mig til:

 

”Sundhedsstyrelsen oplyser, at den daværende sundhedsminister i 1994 nedsatte en arbejdsgruppe, der skulle gennemgå den offentlige kostforplejning. Arbejdet resulterede i ’Betænkning om offentlige kostforplejning’’ (1997). Betænkningen gav anbefalinger til forbedring af kostforplejningens kvalitet og påpegede mangler og barrierer mht. implementering af en god kostpolitik. Særligt vedrørende metoder til screening og monitorering af patienternes ernæringsstatus, metoder til organisering og kvalitetssikring af kostforplejningen, bedre information til patienterne om de forskellige tilbud, klar ansvarsfordeling og samarbejde mellem involverede personalegrupper. En rapport fra Europarådet i 2001 pegede på samme udfordringer og understregede herudover behovet for en opkvalificering af personalets ernæringsmæssige uddannelse.

 

Med udgangspunkt i den danske betænkning bad regeringen i 2001 Sundhedsstyrelsen om at undersøge en række områder vedr. den offentlige kostforplejning:

  1. mad og kostvejledning til patienter i ernæringsmæssig risiko
  2. god måltidsservice til alle patienter
  3. støtte til forskning og udvikling på området

 

Sundhedsstyrelsens indsats på området resulterede i den samlede indsats ’Bedre mad til syge’. Indsatsen består af tre dele: en vejledning, et idékatalog og en pulje.

 

”Vejledning til læger, sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, sygehjælpere og kliniske diætister. Screening og behandling af patienter i ernæringsmæssig risiko” (2003) er en vejledning til sundhedspersonalet om metoder til screening og monitorering af patienternes ernæringsstatus samt metoder til organisering og kvalitetssikring af kostforplejningen til de svage og underernærede på landets sygehuse.

 

Idékataloget (2003) findes dels som en pjece, dels som en netbaseret udgave, og er udarbejdet i samarbejde med Fødevarestyrelsen. Formålet med idékataloget, der er opbygget som en erfaringsbank, er at inspirere amterne til – som led i sundhedsplanlægningen – at vedtage overordnede retningslinier for sygehuskosten, samt at inspirere sygehusledelsen og de enkelte afdelinger til at udarbejde en kostpolitik, der passer til det aktuelle patientgrundlag.

 

Bedre mad til syge-puljen udgjorde et samlet beløb på 27 mio. kr., og 14 projekter blev indstillet til hel eller delvis støtte.

 

Indsatsen som helhed samt status på de enkelte pulje-projekter er bl.a. videreformidlet som oplæg ved faglige konferencer og møder.

 

Sundhedsstyrelsen har prioriteret udarbejdelsen af en fælles rapport (udkommer ultimo 2006), der præsenterer metode, resultater, konklusioner og erfaringer fra projekterne.

 

Herudover oplyser Danske Regioner, at ernæring er i fokus mange steder – ikke mindst i forhold til de medicinske patienter. Kvaliteten i relation til håndtering af ernæringsproblematikker bliver bl.a. løbende adresseret af Den Gode Medicinske Afdeling (DGMA). DGMA har i sin tværsnitsanalyse for 2005 (hvor 53 medicinske afdelinger fordelt på hele landet deltager) fokuseret på en række spørgsmål i forhold til håndtering af evt. ernæringsmæssige problemer (f.eks. er patienterne blevet vejet?, er patienterne ernæringsscreenet?, registrering af kostindtag, vurderes patienter ift. ernæringsmæssig risiko?)

 

Danske Regioner kan endvidere oplyse, at man netop er i færd med at nedsætte et udvalg på tværs af regionerne, som skal undersøge mulighederne for at indføre et større og sundere udvalg af lækker mad til patienterne på landets sygehuse. I tilknytning til dette udvalg vil der blive indsamlet viden om, hvilke initiativer man har iværksat - eller evt. påtænker at iværksætte mht. hospitalsmåltiderne/ernæring. Sidstnævnte status foreligger imidlertid endnu ikke.”

Â