Dato:           

Kontor:         Regional sundhed

J.nr.:             2006-11031-42

Sagsbeh.:   SEB

Fil-navn:       Dokument 1

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 124 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 20. november 2006

 

Spørgsmål 124:

"Ministeren bedes kommentere vedlagte artikel fra Nyhedsavisen den 14. november 2006 ”Ældre står alene med frygtet hjernesygdom”."

 

Svar:

Professor Gunhild Waldemar, Rigshospitalets Hukommelsesklinik, anfører i den artikel fra Nyhedsavisen, der henvises til i spørgsmålet, bl.a., at Alzheimers er belastet af tabu og uvidenhed. Gunhild Waldemar anfører endvidere bl.a., at læger på alle niveauer i sundhedsvæsenet ikke er opmærksomme nok på sygdommen, og at nogle ældre ikke er klar over, at de er syge.

 

Jeg har noteret mig Gunhild Waldemars synspunkter, og kan oplyse, at der netop på grund af behovet for øget fokus på dette område i forbindelse med indgåelsen af satspuljeaftalen for 2007-10 blev afsat 7 mio. kr. til at støtte etableringen af Videnscenter for Demens. Centret vil endvidere modtage økonomisk støtte fra Sygekassernes Helsefond.

 

Formålet med Videnscenter for Demens, som foreslås tilknyttet Hukommelsesklinikken på Rigshospitalet, er dels at styrke og koordinere den sundhedsfaglige forskning i forhold til udviklingen af konkrete sundhedsfaglige behandlings- og plejetilbud på demensområdet, dels at sikre en fast forankret vidensspredning og formidling til regionerne og kommunerne.